Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Bisarrt mysreportage från Sölvesborg och Staffanstorp

Staffanstorp.Foto: Johan Nilsson/TT
Louise Erixon (SD), kommunstyrelsens ordförande i Sölvesborg.Foto: JENS CHRISTIAN
Christian Sonesson (M), kommunstyrelsens ordförande i Staffanstorp.Foto: EMIL LANGVAD/BILDBYRÅN
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida.Foto: NORA LOREK

Dagens industris ledarsida begår mysreportage från skånska Staffanstorp och Sölvesborg i Blekinge. Ohederligheten förskräcker.

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. KvP:s politiska hållning är liberal.

I sydsvenska Staffanstorp och Sölvesborg finns det framtidshopp. Detta enligt Dagens industris politiska redaktör PM Nilsson som begått opinionsmässigt mysreportage med två av Sveriges kommunalpolitiska värstingar: Moderaternas bad-boy och de facto partiledare Christian Sonesson och Sverigedemokraternas first lady Louise Erixon får mellan raderna lägga ut texten om den rosaskimrande vardagen i de två kommunerna.

 

Om Staffanstorp får vi reda på att kommunen går med överskott, att 700 Malmöbor årligen flyttar dit, att nästan alla äger sina hem och att skatten är låg. 

 

Att Moderaterna höjt skatten och brutit ett vallöfte, att kommunen hittar på egna regler och struntat i Socialtjänstlagen, att M- och SD-styret för dårpippi-politik i form av indragna busskort (!) för IS-resenärer och att Christian Sonesson varit en kraftigt bidragande spelare i alliansens upplösning nämns inte överhuvudtaget.

 

Äggakaka med fläsk på Gästis och guidning i Staffanstorp med utpekande av Sonessons barndomshem charmar PM Nilsson så till den milda grad att verkligheten blir irrelevant.

 

Om Sölvesborg får vi av Dagens industris ledarsida reda på att Sverigedemokraternas deal med Moderaterna handlar om dagmammor, trygghet, service till näringslivet, drogtester på högstadiet och att flyktingmottagandet ska minimeras.

 

Däremot nämns det inte med ett enda ord att Sölvesborg är frontlinjen för det sverigedemokratiska kulturkriget. Där bibliotek politiseras och där kultur- och bibliotekschefen blivit utköpt efter att SD-styret ändrat i biblioteksplanen för att försämra för flerspråkiga elever, och där Louise Erixons kulturskymning dragit en lans mot ”utmanande samhällskonst”. Det är knappast en gråtliberals bedömning. När konservativt lutande Fokus förra hösten på sedvanligt plojvis utsåg Erixon till Kultursveriges mäktigaste löd motiveringen: ”Med Sölvesborg som experimentkammare, den första kommunen med en sverigedemokratisk koalitionsmajoritet, förverkligar hon i det lilla formatet steg för steg den nationalistiskt färgade kulturpolitik som partiet strävar mot.

 

För Dagens industris ledarsida är Staffanstorp och Sölvesborg löftet om något nytt och härligt. Att de två kommunerna ägnar sig åt rättshaverism, signalpolitik och främlingsfientlig kulturpolitik är inget att orda om, enligt PM Nilsson. Nog för att opinionsjournalistik får ta sig friheter i sitt argumenterande urval – men ohederlighet är en gräns som inte bör överträdas.

 

För en näringslivsinriktad publikation som Dagens industri hade det möjligen varit av större intresse att ta en träff med entreprenören Darko Pervan. Efter att SD nått över 30 procent i kommunvalet i Klippan stoppade han sina planer på att etablera en verksamhet som skulle ge 500 jobb, en investering motsvarande 1,7 miljarder kronor.

 

Valet var både ett moraliskt ställningstagande och en affärsmässig kalkyl. 15-20 procent av hans anställda har invandrarbakgrund och partiets politik, där partiets DNA bygger på främlingsfientlighet, bedömdes vara bad business. Pervan insåg att hans investering skulle urholkas av Sverigedemokraternas starka ställning i bygden:

 – Bygger du som företagare in dig i ett SD-näste får du räkna med att du får mindre betalt för investeringen inom 10 år. Företagare kommer att dra sig för att investera i kommuner där du mest får anställa en massa SD:are, sade Pervan till Veckans Affärer.

 

Sverigedemokraterna är ett parti vars politik går stick i stäv med liberala kärnvärden. Partiets inställning till journalister och fria medier borde vara tillräckligt för att väcka PM Nilssons ilska. I stället begås ett bisarrt mysreportage om fördelen med två kommuner där SD antingen styr eller där Moderaterna medvetet har raserat grundborgerlig trovärdighet för att agera medlöpare. 

 

Anständighetens framtidshopp finns vare sig i Staffanstorp, Sölvesborg eller på Dagens industris ledarsida.

 

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida