Björn Söder (SD), andre vice talman och ordförande för SD Kristianstad. Foto: SVEN LINDWALL
Björn Söder (SD), andre vice talman och ordförande för SD Kristianstad. Foto: SVEN LINDWALL
Csaba Perlenberg

Beröringsskräcken om SD är en martyrfantasi

Publicerad

SD är inte ett parti som alla andra. Varför skulle det vara av intresse för liberala opinionsbildare att normalisera partiet?

Beröringsskräcken gentemot SD är absurd, menar Kristianstadsbladets politiska redaktör Carolin Dahlman i fredagens upplaga av nämnda tidning, apropå att Sydsvenskan uppmärksammat att författaren och etikforskaren Ann Heberlein deltog på ett av Sverigedemokraterna arrangerat seminarium under Almedalsveckan i Visby. Dahlman: 

 

"Jag tackade själv ja till att delta i en debatt arrangerad av SD i Visby. Den visade sig dock krocka med ett annat event så jag fick ställa in, men jag såg inget problem alls med att sitta där. Att föra samtal med någon är inte att dela dennes åsikter. Jag debatterade exempelvis mot en vänsterpartist i Dalarnas tidningars debattprogram, och transformerades vare sig till kommunist eller till dalkulla – däremot fick jag föra fram min åsikt och lyssna till motståndarens". 

 

Ledaren avslutas med: "Som liberal ser jag individen, inte gruppen. Jag lystrar till människors ord och handlingar, inte till vem de sitter nära på en scen. Jag hoppas för demokratins skull att fler gör detsamma."

 

Problemet är dock att SD:s tankegods omöjliggör just detta. Partiet har öppet pekat ut liberalismen som ideologisk huvudfiende, eftersom SD i grunden definierar sin omvärld utifrån kollektivistiska termer. Vi och dem. Rätt och fel. Vitt eller svart. Detta tankegods handlar föga om individer utan om hela grupper som misstänkliggörs och hatas - inte på grund av deras åsikter, utan på grund av deras etniska och kulturella bakgrund. 

 

Inte minst i Kristianstadsbladets eget täckningsområde har SD gång efter annan bevisat att de inte är ett parti som alla andra. I Östra Göinge har sverigedemokratiska fullmäktigeledamöter hoppat av i ur och skur, och lämnat många väljare utan representanter. Det är svårt att samtala med ett parti som inte har några representanter att samtala med. 

 

Värre än frånvarande sverigedemokrater är ärliga sverigedemokrater, som avslöjar partiets murkna tankegods utan omsvep. I mars valdes riksdagens andre vice talman Björn Söder till ordförande för SD i Kristianstad. Samme Söder som i rollen som före detta partisekreterare tidigare sagt att det är omöjligt för personer att bejaka dualistiska kulturella identiteter och att svenska judar och samer inte är svenskar. Inget annat än egenhändig kulturell utplåning i form av total assimilering är enligt Söder acceptabelt. När Björn Söder tillträdde ordföranderollen i Kristianstad uttalade han sig i ett pressmeddelande att målet är att bli Kristianstads största parti och även ta över styret i staden. Vilka Kristianstadsbor är det som Carolin Dahlman menar ska ta debatten med Sverigedemokraterna? De som får bo kvar efter att SD fått sin vilja igenom? I en stad som grundades av en dansk kung och vars stadsvapen innehåller den arabiska siffran 4.

 

Det torde inte vara liberalers sak att göra SD till ett anständigt parti. Tydliga ställningstaganden mot SD är inte beröringsskräck utan en myt och martyrfantasi odlad av SD. Inte heller handlar det om hårklyverier, utan om att varje steg som normaliserar partiet är en vinst för SD och en förlust för alla andra, inte minst de svenskar som SD inte godkänner som svenskar.

 

Att ta debatten mot SD är viktigt. Att göra det i Dalarnas Tidningars program, på neutral journalistisk mark, är en helt annan sak än att bejaka SD:s önskan att bli normaliserade av liberala ledarskribenter.

 

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag