Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Bejaka Björn Söders pojkrumsfantasier

Björn Söder (SD), riksdagsledamot från Kristianstad.Foto: ANDERS GRÖNLUND
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida.Foto: NORA LOREK

Björn Söder försöker kapa järnålders- och vikingalämningarna i Uppåkra, men missar att Uppåkra möjliggjorde den globalisering han motsätter sig.

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. KvP:s politiska hållning är liberal.

"Uppåkra är Nordens bäst bevarade maktboplats från järnåldern och bör betraktas som ett riksintresse." -- Björn Söder (SD) i riksdagsmotion 2018/19:44.

 

Sydväst om Lund i skånska Uppåkra finns en hemlighet begravd - bokstavligt talat. I själva verket finns det tusentals bortglömda hemligheter i den bördiga, skånska myllan. Trots att endast 0,1 procent av området undersökts har över 28 000 artefakter hittats. Lunds universitet beskriver platsen som "Skandinaviens största, fyndrikaste och mest långvariga järnåldersbosättning, befolkad under mer än tusen år, från 100-talet f.Kr. till 1000-talet e.Kr." Birka i Mälardalen var flugskit i sammanhanget.

 

Under lång tid var Uppåkra alltså centrum för den nordiska och svenska kulturutvecklingen. Därför är det föga överraskande att den dragit åt sig lystna blickar från Sverigedemokraterna. Partiet håller på att kapa ett nordiskt kulturarv.

 

Till skillnad från många andra partier har SD en glasklar förståelse för kulturpolitikens värde och praktiska applikation, både som mål och medel. Det råder inte brist på uppfinningsrikedom: Häromåret ville flera SD-riksdagsledamöter införa ett svenskt kulturarvsår 2020 "med det primära syftet att stärka den gemensamma nationella identiteten och att uppmärksamma och hylla olika aspekter av den traditionella, folkliga svenska kulturen.

 

Förutom att partiet vill se mer av den nordiska mytologin i datorspel har partiledamöter även motionerat om att filmpolitiken ska modifieras till att lyfta fram och levandegöra det svenska kulturarvet. Det är just i detta sammanhang man ska läsa en ny motion av riksdagsledamoten Björn Söder, som vill se ett ökat statligt engagemang för järnålders- och vikingabyn Uppåkra Arkeologiska Center.

 

SD:s intresse för arkeologi kommer inte utan en brasklapp om en politisk fascination för forna äventyr: "Vid utgrävningarna har man hittat rika vapenoffer, rester efter forntida segerceremonier", skriver Söder. Men Kristianstadspolitikerns engagemang för att kapa Uppåkra som ett nationalistiskt profilprojekt sträcker sig vidare än endast en riksdagsmotion. I själva verket är det en fortsättning på det riksdagsseminarium som han arrangerade tidigare i år under rubriken "Nordens Pompeji – ett kulturarv som väntar på att upptäckas”.

 

Seminariet var inget hafsverk. Programmet visar flera prominenta personligheter som inte bara var gäster utan aktiva deltagare: Historieprofessorn Dick Harrison vid Lunds universitet talade om ”Uppåkra – Maktens boning”; Mats Roslund, professor i historisk arkeologi, pratade om ”Dynamiska Uppåkra – forskning på en plats i ständig förändring”; även riksantikvarien Lars Amréus höll ett anförande om ”Ett kulturarv i världsklass”.  Även Ulrika Lindmark, Vd för Science Village i Lund och Pia Kinhult, Head of Host State Relations vid ESS, deltog i programpunkten ”Unika Uppåkrafynd ses i nytt ljus med framtidens teknik”.

 

I sin iver att uppmärksamma Uppåkra i riksdagen gjorde nämnda personer sig själva till spelpjäser i SD:s kulturpolitiska projekt. Vissa gjorde det med stor glädje och entusiasm. I en artikel i Sydsvenskan uttryckte en verkställande ledamot i den stiftelse som i dag driver centret uppskattning för det sverigedemokratiska initiativet:

– Uppåkra förtjänar nationell uppmärksamhet givet dess unika historia, vi är otroligt glada för att talmännen i riksdagen insett storheten.

 

Snarare är det Uppåkras stora potential som nationalistisk symbol som Björn Söder insett. Engagemanget är givetvis inte begränsat till en altruistisk omtanke för att mysterierna i den skånska myllan ska avslöjas - utan för vad projektet i sig kan spela för roll i SD:s långtgående planer. Att visa stöd för Uppåkra går hand i stridshandske med det nationalromantiska projekt som Sverigedemokraterna gjort till sitt. 

I samma artikel avslöjar Söder själv sin bevekelsegrund:

– Det är förvånansvärt att det inte finns ett större nationellt intresse för utgrävningarna i Uppåkra. Hela Nordens vagga finns där under jorden.

 

Nyckelorden är Nordens vagga. En mytomspunnen, förlorad plats för brödrafolkens formativa kulturfödelse, uppgrävd och avdammad för en ny tids nationsbyggande. För en ny tids strid och kamp i det kulturkrig som Sverigedemokraterna bedriver - mot just den svenska kulturen. En vikingaby med starka män, män med makt och krigande svenskar med krigsbyten är den nationalistiska motsvarigheten till småpojkars pojkrumsfantasier om cowboys, vikingar och riddare i ädla men bloddrypande uppgörelser om heder och ära.

 

Därför är det på gränsen till komiskt hur Björn Söder valt helt fel plats att göra till symbol för sin sverigedemokratiska fixidé om en mytisk plats med specifikt nordiska egenskaper, ett slags proto-Norden.

 

I själva verket var Uppåkra en kulturell smältdegelsfyr i globaliseringen, det naturliga tillstånd som alla samhällen obönhörligen, trots historiskt avgränsade parenteser av irrfärder i nationella isolationsfantasier, alltjämt bejakat. Fynden vittnar om vilken roll omvärlden spelat i Uppåkra, med föremål från norra Afrika, Mellanöstern och Svarta havsregionen. Uppåkra Arkeologiska Center skriver på sin hemsida: "Här möttes folk från när och fjärran för att utbyta varor och idéer."  Bland arvegodset finns det bland annat mynt, smycken och glas från Irak, Uzbekistan och det romerska imperiet. Då som nu var Skåne porten till omvärlden. Och då som nu, gränskontrollerna åsido, välkomnades världen hit.

 

Händerna som vaggade Nordens vagga var i allra högsta grad utländska. Därför har Björn Söder helt rätt när han i sin motion skriver att "Uppåkra är betydelsefull både som skånskt kulturarv, men även – i ett vidare geografiskt perspektiv – för både Öresundsregionen och Nordeuropa". 

 

Så för all del: Bifall Björn Söders riksdagsmotion. Gör Uppåkra Arkeologiska Centrum till ett riksmuseum över globaliseringens betydelse för den svenska kulturens öppenhet; synliggör det beroende som riket haft av andra kulturers idéer, innovationer, produkter, språk och sedvänjor. 

 

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida