Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Barnens statsminister utan konkreta svar

Mette Frederiksen (S), statsminister i Danmark.Foto: NAINA HELéN JÅMA/TT
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida.Foto: NORA LOREK

Danmarks statsminister Mette Frederiksen levererade ett tunt nyårstal till nationen.

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. KvP:s politiska hållning är liberal.

Som dag och natt. Som borgerlig och socialdemokrat. Som Lars Lökke Rasmussen eller hans efterträdare på statsministerposten Mette Frederiksen.

 

Ett år efter att Danmarks förre statsminister höll det som kom att bli hans sista nyårstal, live i dansk television, var det dags för regeringschefen för den lilla socialdemokratiska minoritetsregeringen, att blicka in i danskarnas vardagsrum. 

 

Med hundraårsjubileumet av Slesvigs införlivelse och 1920 års återförening med resten av Danmark som fond, inledde Mette Frederiksen sin nyårsdebut med att teckna en bild av historiskt viktiga beslut som Danmark står inför.

 

I mångt och mycket har Mette Frederiksen och S-regeringen i Danmark haft en gyllene start efter folketingsvalet i början på förra sommaren. Venstre förföll i ledarskapstrider och Dansk Folkeparti har reducerats till aska. Det största bekymret för de danska Socialdemokraterna har varit att få ordning på sitt regeringsunderlag på vänsterkanten samt med socialliberala Radikale Venstre. 

 

Till skillnad från sin företrädare innehöll talet överraskande lite utrikespolitik. I stället för en internationell statsman siktar Mette Frederiksen på att bli en socialdemokratisk landsmoder med barnen i fokus. Just barns rättigheter och psykisk ohälsa har länge varit en paradgren för Frederiksen, som sedan tidigare utsett sig till barnens statsminister. Cirka 80 procent av talet satte barnen i fokus, ett temaval som var en slags fördjupning som inte nödvändigtvis efterliknade det överblickande, amerikanska ”State of the union”-tal som Lars Lökke Rasmussen brukade hålla.

 

I sitt nyårstal presenterade Mette Frederiksen ett utspel om att utsatta barn ska kunna bli omhändertagna och bortadopterade i ett tidigare stadium än vad som i dag är fallet. Enligt Mette Frederiksen handlar det om flera tusen barn i Danmark som framöver kommer att vara i behov av nya hem om hennes initiativ förverkligas. 

 

Förslaget är givetvis kontroversiellt. Men att begränsa olämpliga bioföräldrars rättigheter, är att sätta fokus på barns rätt till sin barndom och ge dem de bästa förutsättningarna för ett liv fritt från ett tungt socialt arv, hellre än vuxnas rätt att fortsätta misslyckas i sitt föräldraskap. Olämpliga föräldrar misslyckas på barns bekostnad.

 

Mette Frederiksen talade även om den forna valrörelsens främsta socialdemokratiska välfärdsförslag: Att de välfärdsarbetare som slitit mest och som har flest fysiska åkommor och krämpor, även ska kunna gå i pension tidigare. Många undrar fortfarande över hur det ska gå till rent ekonomiskt – nyårstalet gav inga konkreta svar. Mette Frederiksen måste besvara frågan i höjd med att nästa danska budget tas. Som vallöfte var förslaget kittlande, som regeringschef är det en huvudvärk.

 

Under 2020 får de danska Socialdemokraterna även räkna med ett mer aktivt oppositionsarbete från Venstre, som stabiliserat sig och nu söker att återskapa det danska borgerliga projektet. 

 

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida