Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Barnböcker skrämmer de som vill tysta det fria ordet

Dawit Isaak-biblioteket i Malmö.Foto: CSABA BENE PERLENBERG
Dawit Isaak-biblioteket i Malmö.Foto: CSABA BENE PERLENBERG / KVP
Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida.Foto: NORA LOREK

Dawit Isaak-biblioteket i Malmö påminner om att hotade böcker bäst skyddas genom att läsas.

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. KvP:s politiska hållning är liberal.

OPINION. Barnböckerna och den tomma stolen står ut, men det är givetvis de tusentals sidorna i de förbjudna böckerna vars samlade ord och innebörd är en förkrossande protestaktion mot de fjuttiga maktmän som både förr och nu sökt och söker kväsa det fria ordet. 

När Malmö Stadsarkiv i samarbete med Svenska PEN och ICORN-nätverket under tisdagen invigde Dawit Isaak-biblioteket var det utan hedersgästens närvaro. Den svenska journalisten fortsätter att sitta fängslad i Eritrea utan rättegång eller dom. Ändå var Dawit Isaaks öde och gärning i allra högsta grad närvarande, i tragiskt sällskap med tusentals andra författare och journalister vars verk misshagat och hotat de vars makt kan splittras med ordens makt.

Biblioteket på Bergsgatan, som hittills består av cirka 1 500 böcker men som är under ständig uppbyggnad, kommer från världens alla hörn och epoker. Bökerna har förstörts, bränts, jagats och gömts och inte sällan har författarna tvingats i exil. Både nutida exempel och historiska förbjudna verk ger kontext till att olika böcker må ha olika betydelse på olika platser i olika tider, men tidlöst är de antidemokrater, diktatorer, våldsverkare och mörkermän som tror att de är mäktigare än människans grundläggande behov och rätt till det fria ordet. Det lekfulla, det provocerande, det tankeväckande, det kittlande, det ifrågasättande komponerande språket som bär vittnesmål om en annan möjlig värld. 

Bland de farliga och på sina håll förbjudna böckerna återfanns både Harry Potter, som upprört med sin magi och trolldom bland vissa mer aparta högerkristna grupper bland annat i USA och, hör och häpna, Munro Leafs barnbok Tjuren Ferdinand från 1936 med illustrationer av Robert Lawson. Berättelsen om den unga fredliga tjuren som kom att förbjudas på grund av sin pacifism under Francos diktatur i Spanien tilläts först på bokhyllorna efter diktatorns död 1975. Ett mansideal som hellre luktade på blommorna än stångades med andra tjurar eller idkade dödsdansen med pikadorer och matadorer var höjden av provokation mot den allsmäktige Caudillo.

Även Hitler drevs till vansinne av den kärleksfulle tjuren och sägs ha kallat verket för ”degenerativ propaganda”. Efter Nazitysklands kapitulation distribuerade de allierade styrkorna 30 000 exemplar av boken i Tyskland som en del av fredsbudskapet. 

Ljuvligt korkeksträd versus kolerisk, massmördande österrikare: 1-0.

Att Malmö Stadsarkiv startat upp Dawit Isaak-biblioteket är ingalunda en garanti för hotade författares säkerhet runtom i världen. Men det är, likt det globala frövalvet i Svalbard, ett försök att skydda och samla de ord som är under existentiellt hot. Samtidigt är de förbjudna böckerna som mest farliga och verkningsfulla om böckerna lånas ut och läses av allmänheten. 

Att läsa en bok från Dawit Isaak-biblioteket i Malmö är att delta i protesten mot klappjakten på det fria ordet och stå upp för författares rätt att beröra och engagera vår fantasi och utvidga vår kunskap. Endast så säkras ordens vittnesmål och böckernas fortlevnad och fortsatta protestresa. 

Låna och läs en bok och skydda det fria ordet!

 

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida