Csaba Perlenberg

Att vara liberal är att bekämpa individualism

Partiledaren Alex Vanopslagh pekar ut färdriktningen för danska Liberal Alliance.
Foto: STEEN BROGAARD
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida.
Foto: NORA LOREK

Danska Liberal Alliances nya partiledare Alex Vanopslagh sätter fingret på en brännhet kulturell fråga. Svenska liberaler bör låta sig inspireras.

Liberal Alliance 2.0.” 


Så beskriver det danska högerliberala partiet numera sig själv, som med nöd och näppe lyckades klamra sig fast i folketinget efter det regeringsskiftande valet i början av sommaren. 


Valresultatet, från 7,5 procentenheter i valet 2015 till nära-döden-upplevelsen 2,3, blev ett fiaskoresult för partiet som ingick i den borgerliga trepartsregeringen under Lars Lökke-Rasmussen. Valresultatet var så omskakande att grundaren och partiledaren, tillika utrikesministern Anders Samuelsen inte ens lyckades få plats i folketinget.


Med endast fyra folketingsledamöter var partiledarpoolen begränsad. Valet föll på 27-åriga Alex Vanopslagh, den tidigare ledaren för partiets ungdomsförbund Liberal Alliances Ungdom.


Förnyelsemandatet är i praktiken ett carte blanche-frikort i att göra vad som än behövs för att rädda partiet till nästa folketingsval. 


Drygt två månader efter valet har det första steget nu tagits: Självrannsakan. Vanopslagh tar nu avstånd från regeringsbildningen 2016 med Venstre och De Konservative. I en intervju med Berlingske som andas politisk nykterhet tar han tjuren vid hornen och kommenterar målkonflikten mellan idealism och realism som även tyngt Liberalerna i Sverige:

 - Vi sade i åratal att vi är ett idealistiskt parti, som till skillnad från alla andra partier är ideologiskt renläriga och aldrig skulle kunna ingå i en regering. Sen sade vi att vi skulle fälla regeringen, om vi inte fick fem procents sänkning av marginalskatten.


Som bekant misslyckades Liberal Alliance med sitt enskilt viktigaste krav - och lät sig lockas in i regeringen ändå.


Trovärdigheten skadades - och straffade sig i folketingsvalet. Däremot utesluter inte Alex Vanopslagh att Liberal Alliance i framtiden kan ingå i en regering igen. Men då ska det vara under de rätta omständigheterna.


Den ideologiska kompassen brister inte för Vanopslagh. I Berlingske-intervjun talar han om att han alltid känt en ”indignation” över ett högt skattetryck, och säger bland annat att: ”Det är orättvist att man straffar folk med en extra skatt bara för att de tjänar mer pengar.” 


Samtidigt pekar Vanopslagh på en liberal uppgift för samtiden. Han riktar även kritik mot att ”individen lyfts upp till något heligt”, som inte är en del av övriga samhället. ”Du kan bli allt, och du betyder allt” säger liberalen och avfärdar pressen på ungdomar och unga vuxna med att kalla tidsandan för ”individualism på speed” och lägger till: ”Det är en form av narcissism.


I stället menar Vanopslagh att det är i gemenskapen som individen kan finna en ro, där krav om perfektionism låter sig stillas.

 - Den liberala ideologin handlar inte om att ta bort individens förpliktelser i samhället, utan om att staten är till för individen och inte tvärtom. Och det ska vi värna om. Men kulturen i dag, där det finns en upplösning av traditioner i familjen och i meningsfulla gemenskaper, tror jag inte skapar lyckliga ungdomar.


Häri ligger en potentiell generationsbaserad sprängkraft. En modern liberalism med fingret på tidsandans puls. Under de kommande fyra åren ska Alex Vanopslagh inte bara återuppbygga förtroendet för sitt eget parti utan även, förhoppningsvis, delta i att sätta ihop den danska borgerligheten till ett gemensamt politisk projekt. 


Kanske hinner Vanopslagh även med att inspirera svenska liberaler att hitta en uppgift inte bara för sin tid utan även nästa generation.


Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida