Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Äntligen görs det upp med stöd till elitklubbar

Barn- och ungdomar prioriteras i Lund.Foto: AVDO BILKANOVIC/BILDBYRÅN
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida.Foto: NORA LOREK

I Lund vågar politikerna prioritera. Det är lika välkommet som nödvändigt.

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. KvP:s politiska hållning är liberal.

OPINION. Kultur- och idrottssverige blöder. Om detta råder inga tvivel. Att organisationer, föreningar, spelhallar och arenor som är vana proffs av publikhantering inte skulle kunna hantera de utmaningar som pandemin fört med sig har fortfarande inte förklarats på ett trovärdigt sett av regeringen. Fortsatta drakoniska och inte sällan motsägelsefulla regler har gjort att både korplag, amatörteatrar, operahus och elitidrottslag har fått kämpa sina tuffaste matcher vid sidan av planen och fått försöka göra sina största prestationer bortom scengränsen. I stället har det varit i Excel-ark som svetten lackat som mest.

Att olika nivåer har gått in med stöd till diverse verksamheter och aktörer är rätt och riktigt. Men alla kan inte få stöd och alla kan heller inte få full ersättning för sina förlorade intäkter. Någonstans måste gränsen dras. I Lund har man dragit den i form av en vallgrav gentemot elithandbollsklubben Lugi, till förmån för idrottsrörelsen. 2,5 miljoner kronor läggs nu på barn- och ungdomsidrotten samtidigt som kommunstyrelsen sade nej till ett stöd till Lugi som i ett brev till kommunen bett om ”bidrag/intäktsersättning, likviditetsstöd eller någon form av garanti, eller en kombination av alla tre”.

I ett pressmeddelande i förra veckan uttalade sig fem Lundapolitiker och förklarade (försvarade?) varför de sade nej till att lägga mer pengar på Lugi. Samtligas argument var lättförståeliga och sympatiska.

Kommunalrådet Jan Annerstedt, representerande det lokala partiet FörNyaLund menade att: ”Vi vill satsa lundabornas skattepengar på bredd snarare än spets och ge ekonomiskt stöd till idrottsrörelsens alla gräsrötter före elitsatsningar av olika slag”.

Centerpartiet ville i stället plantera många frön: ”Genom det här stödet kan idrottsföreningar i hela vår kommun få höjda föreningsbidrag till sina verksamheter i stället för att satsa pengarna på att säkra ett fåtal satsningar på elitnivå”, menade kommunalrådet Inga-Kerstin Eriksson (C).

Kommunalrådet Karin Svensson Smith (Mp) betonade den demokratiska aspekten: ”Miljöpartiet vill sätta hälsan för barn och unga i centrum. Därför vill vi stödja föreningsdriven verksamhet som är tillgänglig för alla oavsett inkomst”.

Kristdemokraternas Hedvig Åkesson påtalade att det inte är skattekollektivets ansvar att hålla elitklubbar om ryggen: ”Att ge stöd till elitverksamheter innebär att alla klubbar ska ges samma möjlighet och då talar vi om enorma belopp som skattekollektivet plötsligt ska bära och ta risken för”.

Men kanske tyngst föll Liberalernas argument, givet vem det var som sade det: ”Jag har mångårig erfarenhet av både elit- och breddidrott och vet att idrotten har det kämpigt, men att lägga ett stort belopp av skattemedel till en elitförening är inte rätt. Nu behöver vi prioritera den viktiga breddidrotten som finns i alla delar av vår kommun”, menade kommunstyrelseledamoten Camilla Neptune (L) som även är före detta svensk mästare i damlandslaget i fotboll och för evigt en MFF-stjärna.

Många har kommunerna varit genom åren som fallit till föga för elitklubbars rop på hjälp. Inte minst i Helsingborg har HIF varit en sorglig följetång med konstanta kommunala krisinsatser. Ofta har stöden varit mer baserade på hjärta än hjärna.

Att Lund nu prioriterar folkhälsoarbetet och de ungas idrottande före en elitklubb är en välkommen prioritering.

 

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida.