Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Csaba Perlenberg

Ännu ett hårt slag mot Öresundspendlarna

Finansminister Magdalena Andersson (S) hade kunnat underlätta för Öresundspendlarna.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida.
Foto: NORA LOREK

Öresundsregionen behöver lättnader, inte ännu fler bestraffningar och besparingar.

OPINION. Få människor har upplevt coronapandemins oväntade effekter som gränspendlare i Öresundsregionen. Det dansk-svenska skatteavtalet stipulerar att huvudregeln är att skatt ska betalas av arbetstagaren i det land som arbetet utförs. Men precis som så många andra saker, förutsåg avtalet givetvis inte en period där merparten av arbetet under långa perioder skulle förändras dramatiskt med anledning av en global pandemi, med konsekvensen att personer som bor i ett land men är anställda i ett annat, arbetar hemifrån. 

Snabbt blev skattefrågan ännu en rostig spik i Öresundsregionens redan hårt sargade kista: Skulle arbetstagarna betala skatt i boendelandet eller anställningslandet? Givet olika skattesatser var, och är, frågan mycket viktig. Bland annat landshövdingen Anneli Hulthén gjorde ett försök att kräva svar från finansdepartementet. Även det nordiska Gränshinderrådet uppmanade de nordiska finans- och skatteministrarna att gränspendlare skulle tilldelas ett undantag under coronakrisen, så att de slapp betala skatt i två länder. Skattesmällar skulle kunna väntas, inte minst för de danska pendlarna. Risken är uppenbar att det måste upprättas deklarationer i båda länderna eftersom vissa perioder ska deklareras i hemlandet medan andra tidsperioder ska redovisas i arbetslandet. Den största fördelen med ett undantag skulle alltså vara att bespara både pendlare och skattemyndigheterna i Sverige och Danmark från krånglig, potentiellt dyr och tidsödande administration och byråkrati.

Men från Finansdepartementet ges kalla handen. I ett svarsbrev till Gränshinderrådet signerat Magdalena Andersson (S) som redovisas av nyhetstjänsten Öresunddirekt, konstaterar finansministern att: ”Jag beklagar och har stor förståelse för att dessa personer och deras arbetsgivare kan komma att drabbas av en viss ökad administrativ börda. Här är det dock viktigt att framhålla att det inte blir fråga om en bestående dubbelbeskattning, vilket det nordiska skatteavtalet främst syftar till att undvika.”

Magdalena Andersson fortsätter: ”Den dialog vi har haft med regeringarna i Danmark, Finland och Norge – som är de nordiska länder med vilka vi har en mer omfattande gränspendling – innebär att vi i nuläget inte kommer att vidta några särskilda åtgärder i förhållande till det nordiska skatteavtalet. Vi kommer dock fortsatt att följa frågan.”

I sedvanlig ordning är den rödgröna regeringen världsledande på Öresundsfientlighet. I dagsläget vet ingen hur lång coronakrisen kommer vara eller under hur lång tid människor förväntas arbeta hemifrån för att begränsa smittspridningen. Att ”fortsätta följa frågan” är samma sak som att säga ”ha så dejligt med den danska deklarationen, skåningar!”.

I snart fem år har den svenska regeringen negativt särbehandlat Öresundsregionen med allehanda slags bestraffningar och begränsningar som allvarligt skadat den gemensamma arbetsmarknadsregionen. Att bevilja undantag för skatteredovisningen hade inte kostat regeringen någonting – tvärtom hade det besparat Skatteverket onödig byråkrati och en hel del förtvivlade danskar på kundtjänstlinjen. 


Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida