Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Älska näringslivet även efter coronakrisen, kommuner

Landskrona är en av de kommuner där det lokala näringslivet ges lättnader och regelstöd för att överleva coronakrisen.Foto: CSABA BENE PERLENBERG
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida.Foto: NORA LOREK

Många kommuner gör viktiga och riktiga insatser för att underlätta för det lokala näringslivet. Insatserna och liberaliseringen bör permanentas även efter coronakrisen.

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. KvP:s politiska hållning är liberal.

Att bedriva näringslivsverksamhet är knappast en dans på rosor. Marginalerna är små, arbetstimmarna långa och utdelningen långt ifrån garanterad eller jämn. För de allra flesta privata företagare handlar det om passion, drömmar och frihet mer än profit. Det är ingen underdrift att konstatera att det är det privata näringslivet och de värden och vinster som därifrån genereras som får samhället att rulla. 

 

Därför är det utmärkt att se att många kommuner tagit snabba beslut som syftar till att underlätta för den enorma påfrestning som i stort sett alla företag nu sätts under till följd av coronakrisen.

 

Moderatstyrda Växjö kommun är ett föredöme i sina insatser för det lokala näringslivet. I vad som från och med nu bör kallas för Växjömodellen har kommunen fattat beslut om ett pärlband av insatser:

Betalningstid på fakturor från flera kommunala bolag förlängs om företagskunder begär anstånd. Det handlar om vatten och avlopp, sophantering, elnät, fjärrvärme samt tillstånd och tillsyn. 

Avgiftsfri parkering införs under 3 månader.

Betalningstider förlängs för företag till flera kommunala hyresvärdar vid begäran om anstånd.

Kommunens leverantörer kommer få sina pengar snabbare vid fakturering, i en insats för att stärka företagens likviditet.

Tillsynsbesök skjuts upp.

Växjö kommun tillsätter även en företagslots som får till uppgift att ”ledsaga företag kring frågor både med anledning av de åtgärder kommunen vidtar men framför allt för att ledsaga kring de förslag som riksdag och regering kommit med”.

 

I Halmstad slopar miljönämnden planerad tillsyn under april och maj. De skjuts i stället framåt. Samma nämnd ska vid begäran från privata verksamheter även ge anstånd i ett halvår för betalning av avgifter som är kopplade till årlig kontroll samt tillsynsavgifter. Det gäller då bland annat livsmedelskontroll och serveringstillstånd. Även betaltiden för nya fakturor avseende avgifter som är kopplade till årlig kontroll och tillsynsavgifter förlängs till sex månader.

 

Men även andra smidiga insatser rapporteras från Halmstad: I och med att Halmstads Teater och Halmstad Airport går på sparlåga så kommer stora delar av arbetskraften knappast att rulla tummarna. I stället flyttas personalen över till flera olika samhällsviktiga uppgifter inom offentlig sektor. Bland annat, berättar Halmstads moderata kommunstyrelseordförande Jonas Bergman på Facebook: ”Personalen kommer bland annat snabbutbildas för att kunna stärka upp på olika sätt inom hemtjänsten för att avlasta vår fantastiska ordinarie personal. Stort tack till alla medarbetare och fackliga representanter som på kort tid har gjort detta möjligt. Jag är så stolt över vår kommun.

 

Landskrona är en annan kommun där det görs insatser. Bland annat planeras det för mer generösa öppningstider och serveringsytor utomhus för restauranger och caféer. Kommunen ska även skjuta på inspektioner samt betala fakturor tidigare än sista betalningsdatum.

 

Även i Malmö, där kommunalrådet Andreas Schönströms (S) bevingade ord ”Festen är slut” om privata alternativ inom välfärden kommit att bli en ovälkommen kommunslogan, inser styret vikten av att lätta på förlåten gentemot företagen.

 

Tillsammans med Moderaterna har kommunstyret med Socialdemokraterna och Liberalerna enats om flera akutinsatser för näringslivet. Bland annat handlar det om redan nämnda saker som uppskjutna inspektioner, snabbare betalning till externa leverantörer och anstånd på kommunala avgifter och fakturor. Men Malmö stad har även ett annat förslag som är rimligt i dessa tider: Genom Stadsfastigheter kommer kommunen att avstå höjda hyror för kommersiella hyresgäster samt erbjuda möjligheter till avbetalningsplaner samt anstånd med hyror.

 

Många av de insatser som nämnda och andra kommuner gör för att rädda det lokala näringslivet är rätt och riktiga. Det som kan räddas, måste räddas. 

 

Det kommer dock en morgondag även efter coronakrisen. De företag som då överlevt kommer ha gjort det med blotta förskräckelsen. Att återvända till normal hantering av företag låter sig knappast göras i första taget. Byråkrati får gärna bli ett av coronakrisens offer. 

I stället bör kommuner dra lärdom av krisen och se att många, om inte alla, de insatser som nu görs kan bidra till ett än mer blomstrande lokalt företagsklimat framöver. Bevisligen existerar möjligheten till flexibilitet och förståelse för företags likvida behov inom de kommunala förvaltningarna. Då är det också vettigt att låta kärleken gentemot näringsidkare bli permanent.

 

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida.