Csaba Perlenberg

Almedalsveckan har mycket att lära av Folkemödet

Den danska politikerfestivalen Folkemödet inspirerar nu Almedalsveckan.
Foto: CSABA BENE PERLENBERG
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida.
Foto: NORA LOREK

Kanske är Almedalsveckan på väg att inspireras av sin danska kusin på Bornholm. Det bådar gott inför sommaren 2021.

OPINION. Cirkeln är sluten. Från att danskarna låtit sig inspireras av den svenska Almedalsveckan och startat Folkemödet på danska Bornholm, verkar nu den svenska politikerveckan vara på väg att låta sig inspireras av sin danska kusin.


I stället för en olidligt lång vecka plus en dag, där det börjat bli en bedrift att gästa Visby från lördag till söndag i en slags evenemangsmässigt slitsam vistelse liknande Expedition Robinson, är samtliga riksdagspartier överens om att försöka korta veckan. Dessutom föreslås evenemanget tidigareläggas med en vecka.


I stället för en veckas lång demokratifestival som överlevt sin form för länge sedan, en kortare och bättre paketerad version under fyra dagar som ska hållas mellan torsdag till söndag. Och i stället för att en partiledare håller låda från klockan 19:00 i Almedalen, flera partiledartal per dag. Det är riksdagspartiernas krav gentemot de lokala partierna på Gotland. Detta enligt ett avslöjande i branschtidningen Resumé under gårdagen. Precis som i Danmark och på Folkemödet, vill säga. 


Varför inte avsluta med en ordentlig partiledardebatt – onekligen passande för en vecka där just samtalet är i centrum.


I grunden är Almedalsveckan en fantastisk demokratifestival. Paneler, diskussioner, debatter, anföranden, seminarier, utfrågningar – allt i ett myller av gotlänningar. Men det är nog få som skulle hålla med om att det inte finns utrymmen för förändringar, som i sig skulle kunna bli automatiska förbättringar. Efter Almedalsveckans torsdag brukar Visby bli något av en spökstad. De skattemedel eller intresseorganisationers begränsade resurser som läggs på evenemang mellan torsdag till lördag är i praktiken bortslösade. Den avslutande söndagen är en pliktskyldig historia med ett tidigarelagt tal till strax innan lunch. Någon timme senare tenderar öjn vara evakuerad på politiker, journalister och andra tillresta.


Men det räcker inte med att ändra på formen för att Almedalsveckan ska bli lite mindre av en intern branschfest. Det krävs en genomgripande evenemangskulturell förändring.


Det är nämligen inte bara att Visby och Allinge är två olika slags platser med olika slags atmosfärer. Medan Visbys ståtlighet och sliriga, kullerstensprydda gränder är en sommarsaga är danska Allinge en mer avslappnad historia. Med en lantlig atmosfär direkt vid vattnet, med betydligt mer öl och gemytlig stämning än Visbys PR-styrda spektakel, är den danska politikerveckan också mer av en folkfest än vad det är en branschvecka för partister, myndighetsrepresentanter och lobbyister. Jo, den biten finns givetvis också. Men Folkemödet har lite mer riviga debatter, lite mindre skitsnack. 


Framförallt är det inte partierna som äger veckan. Partierna delar på dagarna och partiledarna håller kortare tal än i Sverige. Det hade knappast skadat den svenska Almedalsveckan att tvinga Åkesson, Busch och vem det nu än är som är partiledare för Liberalerna när det är dags för Almedalsveckan 2021 att tala i skuggan av ett tidtagarur.


Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida