Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Alliansens hisnande skatteakrobatik

Kronor och ören - snart mindre av den varan för skåningarna, om alliansen får som den vill.Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida.Foto: NORA LOREK

Skånealliansen skivar löken och hoppas att skåningarna inte gråter floder. Efter fyra års motstånd mot skattehöjning föreslår de borgerliga själva en rekordhöjning.

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. KvP:s politiska hållning är liberal.

De senaste fyra åren har alliansen i Skåne skytt en höjning av landstingsskatten som pesten. Medan Henrik Fritzon (S) stångat sig blodig och tillsammans med Miljöpartiet velat höja skatten för att säkra investeringar i sjukvården har de borgerliga tvärvägrat.

När de borgerliga själva kommit till makten i Region Skåne låter det plötsligt raka motsatsen. Nu föreslår de själva en skattehöjning. Inte nog med det – alliansen vill höja med nästan en halv krona, 49 öre, vilket är en rekordhöjning. Skånealliansens skatteakrobatik är en hisnande uppvisning i konsten att hyckla. En borgerlig skattehöjning är inte bättre än en rödgrön dito. 

 

I de skånska Moderaternas valplattform för 2019, blott för några månader sedan, slogs det tydligt fast att:

"Region Skåne har 2018 mer skattemedel än någonsin att röra sig med. Det är inte brist på resurser som gör att hälso- och sjukvården har svårigheter med att nå sina mål för vårdproduktionen."

Därtill deklareras det att Region Skåne år 2022 ska ha Sveriges lägsta landstingsskatt - vilket är fallet redan i dag.

 

Liberalerna var förutseende nog att inte överhuvudtaget nämna skattenivån i sin regionala valplattform. Den skånska Centern var desto modigare. I sitt valmanifest för Region Skåne konstaterade partiet innan valet ”att skattesatsen så långt det är möjligt ska behållas oförändrad under mandatperioden”.

 

Skattehöjarhögern lade fram förslaget vid en pressträff efter regionstyrelsens sammanträde i Kristianstad under tisdagen. Till SVT Nyheter Skåne sade oppositionsledaren Fritzon (S) att: "Beklämmande att de nu föreslår den här höjningen när de hela tiden har röstat mot de höjningar vi har föreslagit".

 

Det är en sorgens dag när en liberal ledarsida tvingas yrka bifall på en socialdemokratisk oppositionsledares frustration.

 

Så sent som under förra årets budgetdebatt hånade Carl Johan Sonesson (M) de rödgröna för att försöka få igenom en höjd landstingsskatt:

 – Man kan inte låta bli att ställa följande fråga: När ni vet om att det inte finns en majoritet i denna församlingen om en skattehöjning på 23 öre, så lägger ni fram en budget som inte är justerad på den punkten.

Liberalerna var också emot höjd landstingskatt:

 - Regionens stora underskott löses inte genom höjd skatt, menade Gilbert Tribo (L) i Sydsvenskan. 

 

Alliansens gemensamma budgetdokument inför innevarande år, som även innefattade inriktning för nästa år och 2020, menade att "Den stående ambitionen måste vara att skattehöjningar ska undvikas" samtidigt som de borgerliga tydligt deklarerade att "Skattesatsen ska hållas oförändrad."

 

I en skattefilosofisk passage avfärdades en skattehöjning med orden: "I förlängningen innebär en skattehöjning som minskar tillväxten att skatteintäkterna också minskar" medan man lade till att: "Motsatsen, en skattesänkning, kan på samma sätt skapa jobb och öka skatteintäkterna. Var gränsen för det optimala skatteuttaget går är svårt att fastslå med någon större precision, men sannolikheten för att extremen Sverige med världens högsta skatteuttag ligger mest rätt, är ytterst liten."

 

I samma dokument menade Moderaterna, Liberalerna, Centerpartiet och Kristdemokraterna att: "En oförändrad skattesats 2018 ger förutsättningar för tillväxt och ökar skåningarnas ekonomiska frihet."

 

En skattehöjning på nästan en halv krona innebär således att den skånska borgerligheten riskerar motverka tillväxt och minskar skåningarnas ekonomiska frihet. Om man ska ta alliansen på orden.

 

Även året före, i 2016 års budgetmotion för verksamhetsåret 2017, var alliansen tydlig: "Skattehöjningar lägger lök på laxen och bidrar till att tillväxten aldrig får fart."

 

Alliansen har försökt skapa en bild av att regionens ekonomi är betydligt mer usel än vad de kunnat ana efter de rödgrönas styre – och att det därmed inte bara kräver utan berättigar en höjd landstingsskatt. Frågan är om alliansen suttit och sovit på de budgetgenomdragningar som hållits i regionhuset. Regionens taskiga ekonomi har varit välkänd för alla som överhuvudtaget läst en budget eller revisionsrapport. 

 

Nog kan en skattehöjning vara berättigad givet utmaningarna efter fyra års borgerlig, ideologisk, obstruktion. Vårdens behov är stora och de kommande investeringarna än mer så. Men alliansens yrvakna insikt om regionens ekonomiska utmaningar imponerar föga och förmedlar endast bilden av en tafatt borgerlighet.

 

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida.