Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bluffmakare blir rika på en sjuk marknad

Medicin ska hålla vad den lovar...

En dekokt på björkved och flytande silver, förpackad i begagnade petflaskor och såld för dyra pengar som medicin mot cancer.

I går inleddes rättegången i Helsingborg mot den man från Viken som står åtalat för bedrägeri och brott mot patient- säkerhetslagen.

Det är snart ett år sedan Helsingborgs Dagblad avslöjade lurendrejeriet i en artikelserie om samvetslösa bluffmakare som säljer på desperata människor värdelösa preparat för stora summor med löfte om bot och lindring.

I bästa fall är det "bara" besparingarna som ryker, i värsta fall leder kvacksalveriet till att man vänder sig ifrån skolmedicinen och tackar nej till behandling. Så stark blir tron på mirakelmedlen att den traditionella medicinen - med sina alldeles verkliga effekter men också biverkningar och krass realistiskt syn på utgången - lämnas därhän, ibland med fatala konsekvenser.


Alternativmedicinen tycks vara på uppgång, inte bara bland de allra sjukaste, och följer samma mönster som till exempel barnvaccinationsmotståndet. Människor får tillgång till all världens information via internet men tycks ha svårt att sålla och värdera.

På "alternativa" forum, hemsidor och facebookgrupper skapas informationsrundgång och en närmast sekteristisk mentalitet. Enskilda artiklar med svajig metod och märkliga slutsatser framhålls som absolut sanning, medan de hundratals relativt samstämmiga avhandlingar och artiklar som utgör vad man brukar referera till som det rådande forskningsläget avfärdas.

Alla som ifrågasätter är betalda av läkemedelsbranschen, "Big Pharma", som påstås inte sky några medel för att tjäna pengar och därför vägrar befatta sig med preparat som inte kan patenteras.


Men att företag vill tjäna pengar är vare sig nytt eller särskilt upprörande, i synnerhet inte eftersom det sällan är enda drivkraften bakom verksamheten. Alternativmedicintillverkarna skänker inte direkt bort sina produkter heller.

Och att läkemedelsbranschen gärna befattar sig med opatenterade substanser avslöjar ett besök på vilket apotek som helst. Värk- och feberhyllan svämmar över med tabletter med samma verksamma ämnen i samma doser men från olika tillverkare - patentlösa storsäljare.

Ett av de vanligaste preparaten är därtill en naturprodukt. Acetylsalicylsyra, som finns i till exempel Treo och Magnecyl, utvanns ursprungligen från barken på ett pilträd.


Nu görs det i syntetisk form, men det är värt att minnas när någon går i gång om alla mirakelmedel från naturen som skolmedicinen vägrar utforska för att de inte kan tjäna pengar på det. För jo då, de både utforskas och går att tjäna pengar på - om de bara fungerar.

Det finns nämligen ett ord för naturmediciner med bevisad effekt - de kallas medicin. De är dyra att ta fram dyra att testa och utlovar sällan mirakel. Men det de lovar håller de.