Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Besvärande bild av en farlig gangsterstad

FARLIGT. Odense-elevernas föräldrar ville inte släppa iväg sina barn till Malmö efter att ha sökt på internet och avgjort att staden var för farlig. Foto: Ulf Ryd

Kvällsposten berättade igår om högstadieeleverna på Hjalleseskolen i Odense i Danmark som inte får besöka Malmö. Deras föräldrar hade sökt på nätet och tyckte det verkade alldeles för farligt.

Hjalleseskolen hade på eget bevåg tagit kontakt med Östra skolan vid Värnhemstorget i Malmö och sedan i somras har åttondeklassarna har haft kontakt via Facebook och Skype. 10-13 december var det tänkt att de danska eleverna skulle hälsa på sin vänklass - de skulle sitta med under en svensk skoldag, gå på guidad tur i Malmö, följa med sina värdar på fritidsaktiviteter och fotbollsträningar och avslutningsvis skulle de få se ett svenskt luciatåg. Bo skulle de göra hemma hos sina värdar, föräldrarna till eleverna på Östra skolan öppnade sina hem för de danska gästerna.

 

Men så mejlade några av danska föräldrarna skolan och uttryckte oro över resan. Orsaken var inte nätterna de fjortonåriga eleverna skulle spendera själva i ett annat land, om än bara tjugo mil hemifrån, utan resmålet i sig. De hade undersökt Malmö och gillade inte vad de hittade. Hjalleseskolen kallade till ett möte för att försöka lugna, men lyckades inte. En "stor majoritet" av föräldrarna kände "stor oro" och resan fick ställas in.

Vad exakt som skrämde föräldrarna framgår inte, men det finns en del att välja mellan. Mediebilden av Malmö är mörk, långt mörkare än staden själv. Frågan är om vi riktigt insett hur mörk. När Simon Wiesenthal-centret avrådde judar från att besöka staden för tre år sedan pratades det om det, men mycket lite hände.

 

Kanske för att det är svårt att känna igen sig i beskrivningen av Malmö som Gangsterstaden när man bor här, går ut på helgerna, går hem själv på kvällarna, dricker öl på Möllevångstorget och handlar i Rosengård och känner sig, tja, hemma.

Kanske för att varningen då gällde en specifik grupp, isolerad och sedan länge marginaliserad i staden. Det var inget som rörde de flesta personligen.

Odense är en ganska stor stad, med danska och svenska mått mätt. Det är Danmarks tredje största och största ort, tillika huvudort, på ön Fyn. Cirka 170 000 människor bor där. Det är ingen avskild lantlig idyll, och staden dras med sitt eget lass av våld och gängkriminalitet.

Ändå framstår Malmö alltså så otäckt i jämförelse att man inte vågar skicka hit sina barn. Gärna till Sverige, Hjalleseskolen ska försöka hitta en ny svensk skola att inleda samarbete med, men inte i Malmö. Var som helst förutom Malmö.

Frågan är vad det gör med en stad och dess invånare. Vad det gör med de barn och ungdomar som växer upp här, i en stad som för utomstående framstår så farlig att deras vänner inte får komma och hälsa på.

 

Klart är att det på allvar är dags att ta itu med bilden av Malmö, och de problemen som ligger bakom. Det här kan inte, får inte, ska inte vara en stad dit människor inte vågar komma - oavsett varifrån de kommer och vilka de är.

På ostraskolanelever.se gick det att följa planeringen inför besöket. Nu kan man under rubriken "Från Malmö till Odense - mötet som aldrig blev av" läsa elevernas egna tankar om den inställda resan, om fördomar, rasism och kriminalitet. Gör det. Fjortonåringarna på skolan tycks bra mycket klokare än många vuxna.