populärt yrke - bland kvinnor. Antal kvinnliga sökande till veterinärutbildningen i Uppsala är så stor att man könskvoterat in män. Foto: Bela Szandelszky
populärt yrke - bland kvinnor. Antal kvinnliga sökande till veterinärutbildningen i Uppsala är så stor att man könskvoterat in män.  Foto: Bela Szandelszky

Be om ursäkt och betala

Publicerad
Uppdaterad
44 kvinnor har blivit könsdiskriminerade och har fått utdömt 35 000 kronor var. Svea hovrätt konstaterade att kvinnorna varit chanslösa till en plats på veterinärutbildningen vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, i Uppsala. Trots att kvinnorna hade samma förkunskaper som antagna män.
De har haft fel kön och viktats ner i antagningen, eftersom det är fler kvinnor än män som vill bli veterinärer.
I höstas lämnade 30 kvinnor, som alla ville bli psykologer, in en liknande stämning till Lunds universitet. Liksom i Uppsala ville universitetet få in fler män till utbildningen och kvinnorna nekades plats eftersom det fanns män med samma kompetens.
Något har gått fel när kön går före kompetens för att stärka jämställdheten. När universitet och högskolor får använda sig av positiv särbehandling öppnar det för att fiffla med statistiksiffror och urvalsgrupper, i stället för att arbeta med bakomliggande problem.
Om det är för få kompetenta kvinnor eller män som söker en viss utbildning borde man ifrågasätta snedrekryteringen i stället för att justera i antagningen.

I Lund har man uppmärksammat problemet och ändrat antagningsreglerna. Tanken bakom positiv särbehandling må vara god, men i praktiken blir det lika illa som kvotering. Kvinnor, som är mer studiemotiverade och skaffar sig högre betyg, är de som drabbas hårdast.
Det finns stora problem med jämställdheten på svenska lärosäten. Stereotypa föreställningar som att kvinnor söker sig till omsorg och män till teknik håller sig kvar, även om det finns de som bryter på normerna.

Det är ett problem som förtjänar större insatser än antagningsfiffel. Något som måndagens hovrättsdom visar, är att positiv särbehandling inte bara är omoralisk, utan också olaglig. Diskriminering ska dessutom kosta, i synnerhet om staten står bakom.
Det återstå att se hur Lunds universitet agerar, men man kan hoppas att de tar sitt förnuft till fånga och ersätter drabbade aspirerande studenter direkt, i stället för att driva processen vidare på ren princip.
Vad sägs om en ursäkt och en ordentlig ersättning lagom till jul?
Johanna Nylander

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag