Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Amanda Wollstad

Utökad id-kontroll - ett desperat drag

I torsdags klubbade riksdagen de utökade ID-kontroller och det transportöransvar regeringen krävt för att minska vågen av asylsökande. Sällan har väl så många röstat för eller släppt igenom ett förslag som är så kritiserat, både av de folkvalda själva och av lagrådet, som sågat förslaget jäms med fotknölarna.

Men regeringspartierna fick stöd av SD medan Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna lade ner sina röster.

Centern, Vänstern och Miljöpartiets Rasmus Ling stod ensamma emot.

Samtliga resenärer kommer alltså behöva stiga av på Kastrup och gå igenom en ID-kontroll på flygplatsen, enligt det förslag DSB - ansvariga för trafiken på den danska sidan - har utarbetat. En flaskhals av enorma proportioner.

Skånetrafiken varnar för inställda turer och kortare tåg.

SJ hotar att ställa in sina turer över sundet helt och hållet, flera av långfärdsbussarna gör det samma.

En tågtur som i vanliga fall tar tjugo minuter kommer ta en, en och en halv timme. Enkel väg. Varje dag.

Självklart kommer folk att tröttna. Om inte deras arbetsgivare gör det först - den danska arbetslagstiftningen är, som bekant, långt flexiblare än den svenska och folk har fått sparken för betydligt mindre än regelbundna förseningar och svårigheter att inställa sig på arbetet med kort varsel.

En lång räcka personliga tragedier, ökad arbetslöshet i en redan hårt drabbad region och högre trösklar in på arbetsmarknaden för unga och utlandsfödda, alltså.

Bara för Skånetrafiken kommer kontrollerna kosta 15 miljoner extra i månaden att genomföra. Pengar som Region Skåne kräver att regeringen ska stå för - annars kommer de att belasta Skånes redan hårt prövade skattebetalare. Sten på bördan för den region i Sverige som redan tar ett enormt ansvar som första ankomstpunkt.

Kommer det stoppa floden av asylsökande då? Knappast. De har redan börjat ta bilen. Gränskontrollerna av bilar sker huvudsakligen och enklast på den svenska sidan och väl där har man rätt att söka asyl.

Och transportörsansvaret gäller inte taxi, så för några hundralappar extra kan man fortfarande åka rakt in till Migrationsverket.

Precis som man kan hyra, låna eller köpa en bil. Eller gömma sig i släpet på en lastbil - förstås inte lagligt, men en av de vanligaste europeiska smugglingsmetoderna.

Med ojämna mellanrum nås vi av nyheter om tragedier runt om i Europa och världen när flyktingar har klämts ihjäl, dött av värme eller vätskebrist eller kolmonoxidförgiftning inpackade i hemliga utrymmen på lastbilsflak och i personbilar. Om människor som försöker gå längs tunneln mellan Frankrike och England, eller desperat klamrar sig fast på utsidan av tågen, med ödesdigra konsekvenser. Vad som sker på vattnen mellan Turkiet och Grekland vet alla om vid det här laget.

De som flyr vet också, naturligtvis - det är ju deras landsmän, vänner och släktingar som förolyckas. Men de åker ändå.

I det sammanhanget är ID kontroller utförda av tågpersonal på Kastrup inte så skrämmande.

Det är rimligt att veta vilka som tar sig in och uppehåller sig i landet, men förslaget som klubbades igenom i veckan är ogenomtänkt, ineffektivt och förhastat.

Ett desperat drag av en desperat regering.