Amanda Wollstad

"Ge tusan i bron!"

Publicerad

Varje dag arbetspendlar 15 000 människor över Öresundsbron. Varje helg åker ungdomar och studenter över för att bemanna krogar, restauranger och affärer. Tiotusentals människor åker över för tillfälliga möten, eller för att ta del av shopping, kultur och uteliv, varje vecka.

Varje månad passerar runt en halv miljon personbilar Öresundsbron, och över 50 000 lastbilar och varutransporter. Tågen går i snitt var tjugonde minut, dygnet runt.

1, 3 miljoner skåningar ser Kastrup - tjugo minuter från Malmö C - som sin flygplats. Nästan en femtedel av Kastrups över 25 miljoner passagerare är svenskar, och Stockholm är flygplatsens tredje populäraste destination.

Öresundsbron är inte bron till kontinenten, det Öresundsregionens kroppspulsåder. Kapa den, och konsekvenserna blir oöverblickbara.

Ändå är det precis vad regeringen funderar på. Enligt den lagrådsremiss Dagens Industri tagit del av vill man tillfälligt kunna stänga Öresundsbron i en månad, vid behov.

 

"Bara för biltrafiken", invänder infrastrukturminister Anna Johansson (S) - men Skånetrafiken har redan varnat för inställda avgångar, kraftiga förseningar och trafikkaos när de obligatoriska ID-kontrollerna införs dagarna innan julafton. SJ hotar med att sluta köra till Köpenhamn helt. Så var skulle de passagerare och det gods som normalt transporteras med bil ta vägen om regeringen gör allvar av förslaget?

Åtgärderna är så verklighetsfrämmande att man börjar undra om någon i regeringen över huvud taget satt sin fot i Skåne. Lika oroande är det faktum att Sverige och Danmark numera inte tycks tala med varandra, utan till varandra. Genom megafon. Över Öresund.

För visst är detta förmodligen ett försök att sätta press på Danmark, men det är både fult och fel tänkt. Danskarna är nämligen betydligt tuffare förhandlare än regeringen Löfven.

Visst finns det fog för att hävda att danskarna borde ta större ansvar för flyktingströmmarna. Men danskarna är inte helt utan poäng när de menar att naiva svenskar som rusar iväg utan att fundera över konsekvenserna kanske inte kan kräva villkorslös assistans när de inser att de tagit sig vatten över huvudet.

 

När Danskt Folkepartis dåvarande partiledare Pia Kjærsgaard för några år sedan föreslog att bron skulle stängas blev det ramaskri. Nu vill alltså Stefan Löfven göra det istället. Tydligare än så går det knappast att illustrera att regeringen drabbats av panik.

Bygga broar säger man om att knyta människor och samhällen närmare varandra, om att överbrygga svårigheter, oenighet och olikheter. Spränger broar gör man i krig.

Sverige är inte i krig. Vi står mitt i en kris, vi har ett antal problem - inte utmaningar, tiden för byråkratiskt nyspråk är förbi - vi måste lösa.

Men vi är inte i krig, vi står inte inför undergången. Alla beslut som fattas nu måste tänkas igenom och konsekvenserna analyseras, även när det är bråttom.

Konsekvenserna kommer vi nämligen få leva med för mycket lång tid framöver, inte bara i Sydsverige.

För övrigt anser vi att priserna över Öresundsbron bör sänkas.

Amanda Wollstad
Amanda Wollstad

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag