Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Amanda Wollstad

Amanda Wollstad: "Ge tusan i bron!"

Varje dag arbetspendlar 15 000 människor över Öresundsbron. Varje helg åker ungdomar och studenter över för att bemanna krogar, restauranger och affärer. Tiotusentals människor åker över för tillfälliga möten, eller för att ta del av shopping, kultur och uteliv, varje vecka.

Varje månad passerar runt en halv miljon personbilar Öresundsbron, och över 50 000 lastbilar och varutransporter. Tågen går i snitt var tjugonde minut, dygnet runt.

1, 3 miljoner skåningar ser Kastrup - tjugo minuter från Malmö C - som sin flygplats. Nästan en femtedel av Kastrups över 25 miljoner passagerare är svenskar, och Stockholm är flygplatsens tredje populäraste destination.

Öresundsbron är inte bron till kontinenten, det Öresundsregionens kroppspulsåder. Kapa den, och konsekvenserna blir oöverblickbara.

Ändå är det precis vad regeringen funderar på. Enligt den lagrådsremiss Dagens Industri tagit del av vill man tillfälligt kunna stänga Öresundsbron i en månad, vid behov.

 

"Bara för biltrafiken", invänder infrastrukturminister Anna Johansson (S) - men Skånetrafiken har redan varnat för inställda avgångar, kraftiga förseningar och trafikkaos när de obligatoriska ID-kontrollerna införs dagarna innan julafton. SJ hotar med att sluta köra till Köpenhamn helt. Så var skulle de passagerare och det gods som normalt transporteras med bil ta vägen om regeringen gör allvar av förslaget?

Åtgärderna är så verklighetsfrämmande att man börjar undra om någon i regeringen över huvud taget satt sin fot i Skåne. Lika oroande är det faktum att Sverige och Danmark numera inte tycks tala med varandra, utan till varandra. Genom megafon. Över Öresund.

För visst är detta förmodligen ett försök att sätta press på Danmark, men det är både fult och fel tänkt. Danskarna är nämligen betydligt tuffare förhandlare än regeringen Löfven.

Visst finns det fog för att hävda att danskarna borde ta större ansvar för flyktingströmmarna. Men danskarna är inte helt utan poäng när de menar att naiva svenskar som rusar iväg utan att fundera över konsekvenserna kanske inte kan kräva villkorslös assistans när de inser att de tagit sig vatten över huvudet.

 

När Danskt Folkepartis dåvarande partiledare Pia Kjærsgaard för några år sedan föreslog att bron skulle stängas blev det ramaskri. Nu vill alltså Stefan Löfven göra det istället. Tydligare än så går det knappast att illustrera att regeringen drabbats av panik.

Bygga broar säger man om att knyta människor och samhällen närmare varandra, om att överbrygga svårigheter, oenighet och olikheter. Spränger broar gör man i krig.

Sverige är inte i krig. Vi står mitt i en kris, vi har ett antal problem - inte utmaningar, tiden för byråkratiskt nyspråk är förbi - vi måste lösa.

Men vi är inte i krig, vi står inte inför undergången. Alla beslut som fattas nu måste tänkas igenom och konsekvenserna analyseras, även när det är bråttom.

Konsekvenserna kommer vi nämligen få leva med för mycket lång tid framöver, inte bara i Sydsverige.

För övrigt anser vi att priserna över Öresundsbron bör sänkas.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!