Var Almedalen vändpunkten? Oppositionen var kanske röststarkast i Almedalen, men Aliansen har knappast någona annan stans att gå än upp.. Foto: SVEN LINDWALL Foto: Sven Lindwall
Var Almedalen vändpunkten? Oppositionen var kanske röststarkast i Almedalen, men Aliansen har knappast någona annan stans att gå än upp.. Foto: SVEN LINDWALL Foto: Sven Lindwall

Almedalen - oppositionens högvattenmärke?

Publicerad

Kanske var Almedalen avgörande för valet 2014. Precis som valet 2006 till ganska stor del vanns genom utspelet under det årets Almedalsvecka om att avskaffa fastighetsskatten - detta bland alla, utom nationalekonomer, så impopulära ok.

Årets vecka är, när detta skrivs, inte avslutad. Den ständiga förflyttningen av partiernas dagar har i år ställt Folkpartiet och Centerpartiet i farstun - den avslutande lördagen och söndagen är ingalunda optimala mötesdagar.

Det som talar emot att Almedalen 2014 skulle avgöra valet är att partipolitiken faktiskt inte lyckades ta tillbaka huvudrollen.

Partierna startade veckan men är nu bara en del av något mycket större, även om partiledartalen är det nav allt snurrar kring. Valår brukar dock politiken ta över igen. Så är det inte i år. De allt fler specialseminarierna fortsatte att frodas och lockade större publik än någonsin - för-vånade arrangörer fann lokalerna för små för intresset.

Delvis beror det på att regeringspartierna varit något passiva. Kanske för nedtryckta i skorna av senaste årets opinionssiffror, kanske upptagna av valplanering - men fler kunde ha varit aktiva på fackseminarierna.

Dessa två fakta till trots så kan det vara Almedalen 2014 som var vändpunkten efter vilket regeringen lyfte sig opinionsmässigt.

Det behöver inte räcka ända fram till ett fortsatt maktinnehav, men anar man ändå inte en vindkantring?

Delvis beror det i så fall på att åtminstone parti-ledarna i alliansen hämtat sig till motoffensiv. Det stora infrastrukturpaket man lade fram med tunnel Helsingborg-Helsingør, höghastighetståg och 100 000 nya bostäder var ett viktigt vallöfte.

Men man såg också en ny energi inte minst i statsminister Fredrik Reinfeldts anförande - som också var ovanligt fyllt av konkret politik.

Även om det inte är så enkelt som någon hävdade att han haft det i andra länder där Reinfeldt helt enkelt kunde sagt: "Titta i plånboken, har ni mer pengar än för åtta år sedan eller mindre?". Och vunnit på det.

Men i Sverige måste man vara lite subtilare.

Men det beror också på att vänster-vågen blåst så länge och så starkt att den börjar förlora kontakten med de breda folklagren. Stefan Löfven (S) vet säkert bättre, men när man lyssnar på honom kunde man tro att han talar om ett av missväxt slaget u-land. Och sådant är inte Sverige. Kanske är det därför Löfvens Socialdemokrater inte ligger mycket över nivån i bottenvalet 2010.

Gudrun Schyman är bra på att prata, men granskar man hennes praktiska politik så handlar det mer om marxism än om jämställdhet. Och hennes praktiska förslag skulle göra oss alla, kvinnor som män, riktigt fattiga.

Och Miljöpartiets Åsa Romson valde att i sitt tal ställa grupper emot varandra och hatfyllt hetsa mot "vita heterosexuella män".

Så långt har det alltså gått att en ledare för Sveriges tredje största parti inte drar sig för att använd hudfärg och sexuell läggning som skällsord.

Hon borde skämmas.

Men det passar väl bra in i att MP:s gruppledare i riksdagen jämförde islamistiska extremister som reser för att slåss i Syrien med svenska Finlandsfrivilliga 1939-40. Eller att en MP-politiker delar ti Femens barbröstade störning mot statsministerns tal.

Det måste vara många aktiva i Miljöpartiet och många av deras väljare som känner främlingskap inför detta.

Oppositionen är just nu segerrusig, men var Almedalen deras högvattenmärke där det vänder och entusiasmen ebbar av?

För alliansen kan det ju nästan bara gå uppåt.

Peter J Olsson
Peter J Olsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag