Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ålderdom är ingen sjukdom

Förra amerikanska presidenten George H W Bush hoppade fallskärm på sin 75-årsdag.
Foto: DAVE MAJOR / REUTERS NO SALES, NO TV, NO MAGAZINES,

Alla förtjänar en god livskvalité. Även de som fyllt 65.

Sverige står inför en demografisk utmaning. År 2035 beräknas nästan en fjärdedel av Sveriges befolkning vara över 65 år. Samtidigt minskar intresset alltmer för att arbeta inom äldreomsorgen. Enligt en prognos från Statistiska centralbyrån kommer det samma år saknas 160 000 utbildade inom vård och omsorg, i synnerhet inom äldreomsorgen.


Fokus har hittills varit på hur äldreomsorgsyrket, i dess nuvarande vårdintensiva form, ska göras mer attraktivt. Men det räcker inte. För att klara av att ta hand om en åldrande befolkning måste synen ändras på vad äldreomsorg ska vara.


I måndags uppmärksammade fyra forskare vid Lunds Universitet i en debattartikel i Sydsvenskan hur förminskande stereotyper om äldre präglar äldreomsorgen. De menar att det talas om ”de äldre” som om de vore en homogen grupp med liknande intressen, erfarenheter och fysiska tillstånd och behov. Men åldersspannet 65-90 är en bred ålderskategori som är lika heterogen som 15-40.


En gång i tiden fanns ett äldreboende i Ystad kommun med en nyanserad helhetssyn på människan. På Vigs Ängar Äldreboende sågs det till att själva livskvaliteten var så bra att det behövdes ovanligt lite sjukvård från regionen. Maten var god, arkitekturen vacker, det fanns en badavdelning och massör. Personalomsättningen var rekordlåg och de blev utsedda till ”Sveriges bästa äldreboende” 2013 av PRO. Ändå förlorade de upphandlingen av Ystad kommun 2014 då de enligt kommunen lämnat in ansökan 42 sekunder för sent. 2015 stängdes boendet ned. I stället för att inspireras av ett exemplariskt äldreboende satte kommunen stopp för det.


Det visar hur förlegad synen är på äldreomsorg. Antingen får man knappt någon hjälp alls. När man till slut är så gammal att man inte kan gå på toaletten själv får man i mån av plats flytta till ett äldreboende. Där behandlas man som dödssjuk vilket ofta blir en självuppfyllande profetia. En studie från Karolinska Institutet som gjordes 2015 visar att var femte person dör en månad efter inflyttningen på boende.


Det borde finnas fler mellanting av äldreomsorg. En frisk 70-åring borde behandlas som vilken 40-åring som helst. En 90-åring som är för gammal för att själv stiga upp ur sängen borde få det stöd den behöver. Utan att för den sakens skulle bli behandlad som att livskvalitén i dag inte spelar någon roll för hen kommer ändå dö i morgon.


Åldrande är inte en sjukdom, utan en naturlig del av livet. Man kan bli sjuk när man är gammal men de allra flesta behöver främst lite mer stöd för att kunna upprätthålla en värdig levnadsstandard.  En 25-åring som insjuknar i lunginflammation kan stå ut med en kompromissad livskvalité på ett omysigt sjukhus för den vet att det är tillfälligt. Ålderdom är inte tillfälligt, så det håller inte att alla över 65 ska ha en sämre livskvalité än övriga medborgare.De äldre förtjänar bättre. Vad sägs om att sluta behandla äldre som andra klassens medborgare och försäkra att de först och främst får en fullgod livskvalité oavsett ålder och fysisk kapacitet? Då kanske vi har en chans att ta hand om den åldrande befolkningen utan att gå under.


Emilie Tilstam går Liberala Skrivarakademins skribentutbildning och praktiserar på Kvällspostens ledarsida.