Ledare misstänks för sexbrott - ringde pojke

Publicerad
Uppdaterad
En skånsk idrottsledare misstänks för att ha ringt en tioårig pojke och ofredat honom sexuellt. Första samtalet kom förra året. Andra gången bandade pojkens mamma mannen.
Efter att samtalet spelats upp i tv-programmet Efterlyst pekade två personer ut idrottsledaren.
För polisutredarna uppstod snabbt problem. Hur identifiera en röst som varken pojken, mamman eller polisen kände igen? Lösningen blev att sända delar av bandinspelningen i Efterlyst.
Samma kväll fick polisen namn och adress på en person som en tittare kunde identifiera.

Tidigare dömd

Den utpekade mannen visade sig vara idrottsledare i Skåne. Han dömdes under 90-talet för sexuellt utnyttjande av en då 13-åriga flicka. Mannen var vid tidpunkten kontaktperson till flickan och verksam som idrottsledare. Flickan som i dag är 26 år ska vittna i den kommande rättegången. Idrottsledaren förnekar att han ringt pojken. Åklagaren kommer att spela upp bandinspelningen för rätten.
Utredaren har spelat upp bandinspelning för flera personer som mött idrottsledaren i sportsliga sammanhang. Ingen av dem kan peka ut med 100-procentig säkerhet att rösten på bandet tillhör idrottsledaren.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag