Lars Klint: De som tar emot flyktingbarn får generös kompensation

Publicerad
Uppdaterad
Kanske har Malmö kommun varit något otaktisk, rent pedagogiskt. Kanske har man brustit något i kontakten med Vellingepolitiker och information till kommuninvånarna.
Men det är små formella missgrepp som i stort saknar betydelse.
Situationen för ensamkommande flyktingbarn är ansträngd, på gränsen till desperat.
Helt och hållet beroende på den hårdnackade, negativa och direkt främlings- fientliga attityd som 187 av landets 290 kommuner visar upp.
De vägrar teckna avtal som solidariskt skulle fördela boendet för de hårt utsatta flyktingbarnen under deras väntan på besked om uppehållstillstånd.
I Vellinge uppmuntras folkmotståndet av kommunalrådet Lars-Ingvar Ljungman.
Jag förstår inte denna rädsla, denna oresonliga vrede mot att några flyktingbarn under en period ska sova på vandrarhemmet i Hököpinge.

Jag tycker uppriktigt synd om de inskränkta människor som låter uppiskade fantasibilder och mytiska skräckskildringar sopa undan varje spår av medmänsklighet, förnuft och rimliga proportioner.
Och jag blir förbannad på ledande politiker som med förtäckta utspel underblåser rasistiska strömningar, plockar billiga populistiska poäng och samtidigt smiter från ett angeläget och övergripande samhällsansvar.
Ljungman har tidigare skyllt på att kommunen saknar resurser, inte kan skaka fram familjehem för barnen. Han kallar Malmö kommuns agerande för ett sammanbrott för svensk flyktingpolitik och kräver en lösning på nationell nivå inom ramen för EU.
Trycket på Malmö är ohållbart utan samverkan med grannkommunerna. Nu har man hittat en lösning där en privat uthyrare av vandrarhemmet i Hököpinge ställer upp med logi till 30 barn. Malmö kommun ansvarar för dem.

Men Vellingeborna är
skräckslagna.
- Vi vill inte ha dem här. Punkt slut, är det vanligaste argumentet bland upprörda ortsbor.
Innehållslöst, grundlöst, hjärtlöst.
De kommuner som tillmötesgått Migrationsverket och tar emot flyktingbarnen får generös kompensation. 60 000 kronor i månaden per barn, plus bidrag till skola, landsting, socialtjänst samt gode män.
Det är varken brist på resurser, brist på information eller brist på ekonomisk ersättning som ligger bakom Vellinges och andra likasinnade kommuners nej.
Det är egoism, rädsla och främlingsfientligt anstruken okunskap, illvilja och omänsklighet.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag