KvP premiäråkte det nya pågatåget

Publicerad
Uppdaterad
MALMÖ-TECKOMATORP-MALMÖ. Skåningarna har fått en fin julklapp i förskott - Sveriges bästa regionaltåg. Och för lokföraren Ralf Sjöberg blev det extra festligt i går när det första nya pågatåget Birgit Nilsson visades, döptes och premiärkördes. Han fyllde nämligen år!
- Jättekul att det sammanföll. Tåget är fantastiskt fint och roligt att köra, betygsatte Ralf, instruktionsförare som nu ska lära upp 119 kollegor som ska köra de 49 nya tågsätten.
Varje tåg kostar 55 miljoner kronor, en nätt order för tillverkaren Alstom.
För pengarna får skåningarna ett luftigt och finessfyllt tåg som är bättre på alla punkter jämfört med de 27 år gamla företrädarna.

"Större, tystare, snabbare"

- De nya tågen är större, tystare, snabbare och komfortablare. De ger oss också möjlighet att utöka pågatågstrafiken i Skåne, säger Lars-Ingvar Ljungman (m), ordförande i Region Skånes kollektivtrafiknämnd.
- Närmast på tur står banan från Höör och norrut mot Hässleholm. Där kan det bli pågatågstrafik redan om något år.
De nya pågatågen börjar levereras med sex tåg nu i december, 22 under nästa år, 15 tåg 2011 och sex år 2012.
- Så som tågtrafiken utvecklas kommer vi att bli tvungna att beställa ännu fler, säger Claes Ulveryd, Skånetrafikens tågchef.
Vid dopet och invigningen i går på Malmö C hade arrangörerna hyrt in en operasångerska för att döpa Birgit Nilsson, det första pågatåget någonsin med kvinnonamn.

Hård flaska

Det gick så där. Det krävdes ett antal försök innan Anne-Karin Mikonaho lyckades knäcka champagneflaskan.
Det nya tåget avgick exakt på sekunden med alla VIP-gäster. Och undertecknad, som var med för 27 år sedan när det första av de nuvarande pågatågen visades, noterade att med ombord fanns både Lennart
Serder och Philip Moding, pågatågspionjärer inom dåvarande kommunförbundet SSK. De log belåtet. Liksom förmodligen Birgit Nilsson i sin himmel.
Kenneth Larsson
Kenneth Larsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag