Tidens malande

Publicerad
Uppdaterad
Jenny Maria Nilsson möter en ovanligt generös vän på Lunds konsthall.
”Doktor Pavlina K” är fallstudie nummer 17 i en undersökning från 1977 av två amerikanska läkare om personers nattliga drömmar efter att de pensionerats. João Penalva har skrivit ut Pavlinas dröm på diabilder som visas en i taget. Huvudrollsinnehavaren i drömmen är en mal i människostorlek som sökt upp den tidigare forskaren Pavlina för att hävda att den är en ny art, vilket hon vet är nonsens. När malen nämns för första gången så startas oförmodat en film med en insekt
i närbild visad på en flera meter hög långsmal bioduk. Drömmen visar hur magiskt märkvärdigt somliga människors undermedvetande är. Konstverket Pavlina skildrar människors frustration och knasighet, det är rörande och fint gestaltat av Penalva.

Jag lämnar konsthallen med den där munterheten man känner då man fått en ny vän, någon som är lika tramsig som man själv är, men smartare och roligare. Penalvas öga är särskilt, ofta förväxlas egensinne med ”att vara nyskapande” och konstvärlden tror gärna att det sistnämnda är det intressanta. En missuppfattning givetvis, originalitet är begåvningens kännetecken, inte förmågan att komma med nyheter.
Den franske konstnären Christian Boltanski hade en galen men underbar idé om att alla över 50 år skulle tillägnas var sitt eget museum och alla under 50 år skulle arbeta på dessa platser. Verket Character and player kunde vara gjort för ett sådant museum. Ett museum om Henne – hon som finns på den stora mängd fotografier verket består av, en kvinnas ansikte från olika tider av hennes liv, slumpmässigt ordnade, som om kronologin blivit kuvad.

Tiden är vänlig och grym, den organiserar oss medan den dödar oss och den är ett av Penalvas intresseområden. I verket Clocks ingår jag vet inte hur många foton på klockor som några minuter i taget rör sig framåt – obönhörligt. Penalva är gästlärare på Malmö konsthögskola och jag känner igen några klockor från denna stad.
Tidigare var han dansör, kanske var det som sådan han lärde sig effektfull enkelhet och naturlig auktoritet i utövandet.

I den aktuella storfilmen Avatar säger man på det särskilda naturfolkets språk ”Jag ser dig” och menar ”jag ser dig med respekt och kärlek som den du är”. Penalva ”ser världen” och har skapat en serie verk som utgör ett lekland för intelligenta personer med en genomsyrande känsla av generositet som är ovanlig i konstvärlden.

Jenny Maria Nilsson
kultur@kvp.se

Fotnot. 14 och 21 mars klockan 15 visas filmer av Joâo Penalva på Kino i Lund. Se lundskonsthall.se för mer information.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag