Respektfullt och rörande

Publicerad
Uppdaterad
Jenny Maria Nilsson fröjdas över fotografen Stefan Bladhs bilder.
Inget gör mig så glad som en fotograf av Stefan Bladhs sort. Bladh har under sju år levt i perioder tillsammans med den turkiska nomadfamiljen Kaplan bestående av mor, far och tio barn. Första gången han sov hemma hos dem, om man nu ska kalla under viadukten för hemma, var 15 september 2002. Han blir deras vän, berättar om sig själv och sitt projekt och lär sig av dem och deras liv.
Det syns att de avbildade medlemmarna av familjen Kaplan litar på Bladh och det har de anledning att göra.
Somliga fotografer reser från det ena eländet till det andra som deltagare i en på många vis avskyvärd men nödvändig krigs- och fattigdomsindustri. Bladh säger i en intervju att han är allergisk mot att arbeta så. Men alla ska veta att det är svårt att komma runt de maktförhållanden som är närvarande när en västerländsk fotograf porträtterar utsatta människor.
Bladh lyckas och bildserien som nu också ges ut i bokform är det familjealbum han hoppades på. Jag rörs av familjens försök att leva värdigt och ta vara på dagarna trots omständigheterna. Nomadlivet verkar vara att föredra framför livet i ett getto. Det är sorgligt hur möjligheterna finns men är ouppnåeliga; skolan är gratis men när barnen måste bidra till försörjningen och skolböcker och skoluniform kostar, så spelar det ingen roll. 

Bilderna är med några få undantag svartvita. Här finns inget effektsökeri, tillfällena och människorna är prioriterade.
George Oddner sa en gång att en fotograf endast tar en handfull bra bilder under en livstid. I samlingen finns några av det slag som Oddner talade om där allt stämmer, där ett respektfullt öga sett och registrerat.
Syskonen i motljus, gruppbilden på familjen och pojken med de små kattungarna tryckta tätt intill sig är några av de mest rörande bilder jag sett.
Jag är glad att Stefan Bladh blev fotograf och tacksam för att han gjort mig bekant med familjen Kaplan.

Jenny Maria Nilsson
kultur@kvp.se

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag