Rapport från hinsidan

Publicerad
Uppdaterad
Boel Gerell ser Robert Versas svartvita bilder på Dunkers som ett slags debattinlägg.
I den danske fotografen Per Bak Jensens bilder, som nyligen visades en trappa upp i Dunkers kulturhus i Helsingborg, finns få eller inga människor. En bortvänd kvinna är centralt placerad i utställningen, annars inga ansikten, inga ögon och ingen egentlig rörelse vid sidan av ljusets lek med bladen, vinden i gräset.
På bottenplan visar kollegan Robert Versa sina bilder från Helsingborgsstadsdelen Söder och skillnaden mellan de tvås arbeten kunde inte ha varit större. Här finns människorna, här finns rörelsen när skinnskallar drabbar samman med vänsteraktivister, när barn rusar över gatorna och en boll svischar genom bildrutan. Snapshots, som det heter, ögonblicksbilder från ett Helsingborg fjärran från Dunkers kulturhus och utsikten över den exklusiva marinan.
För Jensen är platsen av mindre betydelse, i sina senare bilder skriver han inte ens ut i vilken världsdel han befinner sig. Ytterst handlar det om ett terapeutiskt arbete, en gestaltning av ett inre landskap som resulterar i fantastiska bilder, men anonyma, underordnade den personliga undersökningen. För Versa däremot, är platsen och människorna centrala.

Om Jensens bilder är poesi är Versas fotografier ett debattinlägg, ett tidsdokument och en kampsång. Tydligt tar han ställning i uppgörelsen mellan skinnskallarna och motdemonstranterna och lyfter fram livsglädjen hellre än tristessen i de slitna, bjärt kaotiska kvarteren. Bjärt skriver jag trots att bilderna är svartvita, för färgerna anas tydligt trots att de väljs bort av Versa som tycks söka en stilisering av vardagen, ett historiskt anslag trots att bilderna är purfärska.
En personlig ingång finns också här. Versa bor inte själv på Söder, är en besökare i de invandrartäta kvarteren men är själv invandrare i andra generationen. Aktivt söker han
efter kontraster i mötet mellan det gamla och det nya, mellan täckta kvinnor och infödda svenskar i shorts, mellan fina damer med pekingeser och familjer med klasar av barn.
Bäst är Versa när han undviker schablonerna och bara ser, som i det tappade kuvertet med fotografier som blandats med höstlöven på marken. Ett spädbarnsansikte har trampats ner i smutsen, en på en gång brutal och poetisk bild som vinner i tidlöshet i det rena svartvita formatet.

Boel Gerell
kultur@kvp.se

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag