Poetry in motion

Publicerad
Konståkning - sport eller konstnärlig riktining, det är frågan, anser Jenny Maria Nilsson efter att ha följt ett visst par under OS i Vancouver.
Konståkning ska snarare ses som en egen konstnärlig inriktning än en sport, där isdansen är den mest säregna, storvulna och kulturellt fullproppade grenen. Och det menar jag på ett bra vis.
I vilken annan sport gör mannen en ögla av kvinnan, trär henne över den egna kroppen och går ner på huk med rumpan några centimeter ovan isen med ett ben rakt fram och en skridsko i isen – och alltihop i full fart framåt i takt till Ravels Bolero?
På detta vis trädde ryskfödde Sergei Sakhnovski sin partner israeliskan Galit Chait över sig vid olympiska vinterspelen år 2006. Chait var klädd i beige chiffong av 1800-talsinspirerat snitt, en dräkt beströdd med pärlor ända upp på halsen och med några särskilt skimrande fastklistrade i pannan. Hennes smink var till synes orört när hon strålade tillsammans med Sacknovski efter fullbordad insats, han lika stilig, klädd i något som kostymören från filmen Zorba kunde ha fixat fram.
I isdansen finns grace, musikalitet, storvulenhet som passerat det smakfulla och just därför är förtrollande, men det tycks också tävlas om att få in kulturreferenser och utövarna är som karaktärer hämtade ur romaner.

Det ryska paret Oksana Domnina och Maxim Shabalin är förhandstippat till guldet i OS sedan de tog just den valören i VM senast. Under det fria programmet får Maxim upp Oksana på sitt lår – skridsko på lår, ouch! – och håller hennes ben med en hand. Hon är långt ovan hans huvud och bådas bruna lockar fladdrar i farten. Oksana böjer sig tillbaka som om hennes balans frigjort sig från tyngdlagen. Musiken är Adagio ur Spartacus och som om vore hon ett med dess klimax slår ryskan ut med armarna mot arena och himmel i exakt rätt stund. Mellangärdet dras ihop så som det gör när man ser något grandiost – utövad av gudar tycks mig den sporten vara.

Jenny Maria Nilsson
kultur@kvp.se

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag