Nattens absurda underland

Publicerad
Uppdaterad
Boel Gerell fascineras av Klara Källströms fotoutställning i Malmö - men ännu mer av den betydligt digrare fotoboken med samma namn.
Vilka är vi när vi tror att ingen ser? I det mörkaste hörnet av festen, när tröttheten tar ut sin rätt, på vandring i snön om natten eller sittande ensamma i kyrkans bakre bänkrader. När ansiktet slätas ut och vaksamheten släpper är fotografen Klara Källström där och lyser upp mörkret med en blixt som förvandlar den skyddande natten till bländande knivskarp dag.

Typiskt för bilderna  i Källströms utställning och bok med samma namn är den totala bristen på ögonkontakt med fotografen. Ingen ser tillbaka, få tycks ens medvetna om att vara sedda. Det är i ögonblicket före insikten vi befinner oss, när impulsen nått näthinnan men ännu inte hunnit fortplanta sig ut till kroppens övriga delar.

Resultatet blir bilder som i sin brist på arrangerade poser tycks surrealistiska, ett landskap besläktat med Lars Tunbjörks svenska vyer men utan dennes perfektion i kompositionen och distans till människorna och motiven. Här får man snarare intrycket att det är Källströms vänner och släktingar som figurerar i bilderna på samma vis som vandringarna i natten är Källströms egna.
I det skarpa ljuset lyfts de till synes märkliga påfunden fram; att klättra i träd mitt i natten, midsommardansens groteska koreografi eller förekomsten av en svan inlindad i en plastpåse på bilens passagerarsäte. Ett nattens absurda och lätt förhöjda underland där dagens krav på logik och konvenans inte nödvändigtvis gäller.

I utställningen som visas i Fotogalleriet Formats minsta rum har bara en bråkdel av bilderna från boken fått plats, ett dilemma som elegant lösts genom att den sista rutan i sviten är ständigt utbytbar i en loop av diabilder. Ändå är det i boken bilderna kommer bäst till sin rätt, effektfullt återgivna på högblankt papper och med en komposition som lyhört tar vara på möjligheten till kommunikation mellan projektets delar.

Boel Gerell
kultur@kvp.se

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag