Närkontakt med lägerelden

Publicerad
Uppdaterad
Martin Lagerholm ser Öresundsteaterns berättarföreställning Kom ska du få höra!
Sagoberättandet är förstås precis lika gammalt och vitt förgrenat som människosläktet självt. Att svenska barn sedan ett par generationer tillbaka formligen proppas fulla med å ena sidan Astrid Lindgren och å den andra Walt Disney, är kanske helt i sin ordning, men riskerar också att tränga undan alla de traderade sägner och legender som finns lagrade i världens alla skattkammare.
Detta vill friteatergruppen Öresundsteatern, det vill säga Anders Kungsman och Per Ullberg, göra någonting åt. Därför har man nu bjudit in till ”berättelser från hela världen för små och stora öron” under titeln Kom ska du få höra! i sitt lilla teaterhus i Landskrona.
Framöver kommer man omväxlande att spela på den egna scenen och turnera runt på skolor runtom i Skåne, med lågstadiet som huvudsaklig målgrupp.

Under den samlande rubriken kommer teatern så att bjuda på sagor från världens alla hörn, vilket betyder att föreställningarna kommer att variera och utgå från många olika myter och historier. Premiären i lördags tillägnades den afrikanska berättelsen om solens dotter som får välja en planet i solsystemet att särskilt ansvara för. Valet faller förstås på den vackert blå-och-grön-skimrande jorden, och eftersom hon så starkt längtar efter barn låter hon snart världen fyllas av små människor som blir fler och fler, och till sist så många att den paradisiska endräkten snart slår över i avundsjuka, gräl och strid. Men nog finns det väl en lösning på problemet?

I den lilla teaterlokalen samlas de unga teaterbesökarna på brokiga små kuddar, och med utgångspunkt i den stora magiska kudden från Marocko i scenens mitt ger Kungsman och Ullberg liv åt den sällsamma och poetiska skapelseberättelsen. Den intima salongen ger en närkontakt fullt jämförbar med forna tiders lägereld, och även om man här i likhet med ashantifolkets sagoberättare inleder med att poängtera att de verkligen inte påstår att det de skall berätta om är sant, blir ju all gestaltning i rummet snart sin egen alldeles verkliga verklighet. Detta uppnår man här genom allt från talade dialoger och sång till illustrativa musikackompanjemang och med hjälp av dockor och annan rekvisita som tillsammans bidrar till ett stycke genuin sagokultur.

Martin Lagerholm
kultur@kvp.se

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag