Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Närkontakt med lägerelden

Martin Lagerholm ser Öresundsteaterns berättarföreställning Kom ska du få höra!

FAKTA

KOM SKA DU FÅ HÖRA! | Manus, regi, skådespelare Anders Kungsman och Per Ullberg | Öresundsteatern, Landskrona | Spelas 20/3, 10/4, 17/4, 1/5

Sagoberättandet är förstås precis lika gammalt och vitt förgrenat som människosläktet självt. Att svenska barn sedan ett par generationer tillbaka formligen proppas fulla med å ena sidan Astrid Lindgren och å den andra Walt Disney, är kanske helt i sin ordning, men riskerar också att tränga undan alla de traderade sägner och legender som finns lagrade i världens alla skattkammare.
Detta vill friteatergruppen Öresundsteatern, det vill säga Anders Kungsman och Per Ullberg, göra någonting åt. Därför har man nu bjudit in till ”berättelser från hela världen för små och stora öron” under titeln Kom ska du få höra! i sitt lilla teaterhus i Landskrona.
Framöver kommer man omväxlande att spela på den egna scenen och turnera runt på skolor runtom i Skåne, med lågstadiet som huvudsaklig målgrupp.

Under den samlande rubriken kommer teatern så att bjuda på sagor från världens alla hörn, vilket betyder att föreställningarna kommer att variera och utgå från många olika myter och historier. Premiären i lördags tillägnades den afrikanska berättelsen om solens dotter som får välja en planet i solsystemet att särskilt ansvara för. Valet faller förstås på den vackert blå-och-grön-skimrande jorden, och eftersom hon så starkt längtar efter barn låter hon snart världen fyllas av små människor som blir fler och fler, och till sist så många att den paradisiska endräkten snart slår över i avundsjuka, gräl och strid. Men nog finns det väl en lösning på problemet?

I den lilla teaterlokalen samlas de unga teaterbesökarna på brokiga små kuddar, och med utgångspunkt i den stora magiska kudden från Marocko i scenens mitt ger Kungsman och Ullberg liv åt den sällsamma och poetiska skapelseberättelsen. Den intima salongen ger en närkontakt fullt jämförbar med forna tiders lägereld, och även om man här i likhet med ashantifolkets sagoberättare inleder med att poängtera att de verkligen inte påstår att det de skall berätta om är sant, blir ju all gestaltning i rummet snart sin egen alldeles verkliga verklighet. Detta uppnår man här genom allt från talade dialoger och sång till illustrativa musikackompanjemang och med hjälp av dockor och annan rekvisita som tillsammans bidrar till ett stycke genuin sagokultur.

Martin Lagerholm
kultur@kvp.se

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!