Musakbilder och svar på tal

Publicerad
Uppdaterad
Jenny Maria Nilsson är inte särskilt förtjust i Anna Strands fotoutställning på Malmö konsthall, men får svar på tal.
Antitesen till de hastigt framtagna webb- eller mobilkamerafoton som läggs upp på vulgobloggarna, till exempel Kissie, kan vara den sortens konstbild Anna Strand just nu ställer ut på Malmö Konsthall.
Strand är en ung kvinna, utexaminerad från konsthögskola, talangfull. Naturligt vacker som hon är använder hon ibland sig själv som modell i ljusa, minimalistiska fotografier – det är nackar, rymd och poetisk tomhet, det är essensen av förfining, i allt motsats till Kissies uppenbarelse.
Strofen jag är trött på att vilja vara någon ingår i utställningens titel. Ett av verken heter Rörande det stumma.

Jag har alltid känt mig frågande inför det här utplånande skandinaviska konstfotot som alla andra, särskilt konsthallar och gallerister, är så förtjusta i.
Kanske är det rädslan för just det smaklösa som besvärar mig, på samma vis som filmmakaren Kieslowskis kvinnokaraktärer gör – i hans filmer masar sig ofta kvinnor runt som tomma skal.
Nåja, det är inte stilen jag ogillar – jag har sett goda exempel – utan det är Strands verk.
I några använder hon underbara äldre fotografier, funna på ett antikvariat och hennes urval är grymt!
Intill de äldre bilderna har hon skrivit korta meningar som jag tycker är ett omedvetet utnyttjande av personerna på fotografierna.
Strand arbetar mycket med text, men varken där eller i bild är hon tillräckligt formulerad. Resultatet är inte enkelt utan simpelt, en slags konstfotomuzak.
Det är behagligt men knappast mer.
Var är din udd Anna Strand? frågar jag.

Och jag får sannerligen svar på tal! På en bänk ligger en broschyr med sex bilder på en och samma man vid olika tillfällen. Här har Strands blick egensinne och mod.
Fotografierna är fulla av spänning, bilderna av Honom visar avståndet, rädslan och attraktionen vi känner för den vi älskar.
Serien heter Nu inser du att jag samlat på dig och är suverän.

Konstnären skildrar precist ägandet av en person och makten som fotografiet, detta märkliga medium, har.

Jenny Maria Nilsson
kultur@kvp.se

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag