Märkvärdig perfektionism

Publicerad
Uppdaterad
Jenny Maria Nilsson ser konsthallschefen Åsa Nacking i Lund befästa sin ställning om icke-populist.
Ammanur Chakyars heter mannen vars ansikte kom att orsaka mig mardrömmar. Den indiske konstnären M R Rajan har gjort en film som i princip består av en närbild av Chakyars nuna. Chakyar är utövare i urgamla teaterformen Kuttiyattam, en konst jag skulle beskriva som mimartisteri enbart för ansiktet – läskigt för oss med mimartistfobi.
Filmen är en av elva kortfilmer på Lunds konsthall där det nu visas tre utställningar med modern indisk konst. Estetiken är hardcore-modernism, minimalistisk och konceptuell.
Konsthallschef Åsa Nacking befäster sin ställning som icke-populist. Raqs Media Collective har sammanställt filmerna under namnet ”Några steg från glömskan”. Bilder av Indien flimrar förbi men inget gör något särskilt intryck – det är inte nog.

Nog är däremot Nasreen Mohamedi, en indisk konstnär som dog 1990. Hennes konst är långt bättre än de nämnda filmerna eller den tredje utställaren Rasheed Araeens verk, en politisk konstnär som här visar fotografier som skildrar tillfällen då han släppt ut till exempel pappersbitar i vattnet – kanske roligt att se live men på bild helt stumt.
Vidare visar Araeen små söta foton på skulpturer, men allt jag kan tänka är att de sistnämnda ser ut att kunna fungera som spaljéer, i allt annat är dom ointressanta.

Ta det i rätt ordning när ni går dit, det är Mohamedi värd. Lär känna henne genom de anteckningar, pressklipp och den informationsfilm som finns. Låt er sedan sväljas av hennes märkvärdiga teckningar. Linjerna är så självklara, som om de funnits i luften.
Endera slutar de, endera börjar de, som byggstenar på rymmen från universums urverk. Allt är utfört med ett allvar och en märkvärdig perfektion. Jag önskar min teckningslärare i högstadiet skulle ha fått se det här, hantverket är klaustrofobiskt skickligt och han skulle ha älskat det precis som jag själv gör.

Jenny Maria Nilsson
kultur@kvp.se

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag