Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Konst Neon Gallery

FAKTA

BATTLEFIELD 5.0 | Ollie, Ekta, Rehn & Nim | Neon Gallery, Brösarp | Till och med 16/8

DEPICTING CRIMINALS | Gert Germeraad  | Neon Gallery, Brösarp | Till och med 16/8

Samtidigt med arkitekturen visar Neon nu också två andra utställningar.
Battlefield 5.0 – med undertitlarna ”Den stora ringdansen” (scenrummet) och ”Den lilla ringdansen” (ett mindre rum) – består av spontanmåleri á la graffiti.
Under vernissagen målade Ollie, Ekta och Rehn direkt på väggarna och kommenterade = ”sabbade” varandras målningar genom att måla över. Nim spelade in penseldragen med kontaktmikrofoner för att bevara ett klingande minne och skapa musik i och ur dagligheten.
Säkert häftigt – då. Men utan sammanhanget, när vernissagepubliken och konstnärerna lämnat rummet, har de stora, enkelt målade ansiktena blivit platt dekoration.

Lättare att ta till sig ”den lilla ringdansen”, även om dessa bilder också är graffitienkla. Tjugotvå förmålade pannåer sattes upp – sen målade konstnärerna vidare utanför tavlorna tills alla väggar i rummet var täckta med färg.
Alltid lika hemskt och otäckt att gå in i Neongalleriets silo. Mörkt, väggar och golv av sten och murbruk, litet, runt och smalt, högt i tak. Ett perfekt utställningsrum för de sex lerskulpturerna – ansikten och byster – av Gert Germeraad, född i Utrecht och bosatt i Eljaröd.
De skulpturerade människorna, alla män, ser så vanliga ut. Skjorta och kavaj, en av killarna ler trevligt. Men om man betraktar skulpturerna i tur och ordning så inleder Germeraad med två näsprototyper, eftersom näsan – krokig alternativt hög och bred – är ”extremt viktig vid identifikation”.
Två skulpturer föreställer polska lantarbetare, registrerade av Gestapo. Bredvid står Al (som i Capone) och Pablo (Escobar, ett slags Robin Hood i Colombia). Ett skulpturalt förbrytargalleri, alltså. Hur känns kriminella igen – på näsorna?
Ett bildspel med foton från identifikationsavdelningen vid Gestapo i Wien visas på en pytteliten skärm. En lågmäld poängtering av de (o)mänskliga synonymerna dumhet och ondska.

Bengt Eriksson
kultur@kvp.se

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!