Konst-muzak

Publicerad
Uppdaterad
Ni vet hur det är; man balanserar popcorn och dricka medan man bara står där och glor rätt ut, omgiven av andra i samma situation. Är inte väntan innan man får gå in i salongen för att se en film märkligt omodern? Därför tror jag att biograf Spegeln i Malmö kommer att bilda skola med sitt galleri.
Just nu visas där två verk av Malmöbaserade konstnären Helene Edgren. En magnetinstallation och videon The Ballet Dancer, i vilken en ung manlig ballettdansör tämligen frenetiskt övar piruetter.
Dansarens kropp är som huggen i sten, han har lårmuskler han säkert kan mörda med. Ändå känns han märkligt utlämnad. Kanske beror min förnimmelse av obehag på den egna upptränade förmågan efter år som fotograf, jag känner igen det besvärade i hans blick och hållning från mina egna ”offer”. Balettdansören verkar inte bekväm med kameran och jag undrar hur det ser ut då han övar själv.
Som tidsfördriv i väntan på en film funkar dessa två konstverk bra, men som huvudattraktioner vore de alltför menlösa. Nu har de hittat en passande plats som konst-muzak och det är prima. Som min slöjdlärare brukade säga:
”huvudsaken att det kommer till sin rätt”.

Jenny Maria Nilsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag