Hardcore Tunbjörk

Publicerad
Uppdaterad
Alla som tittat noga vet att utställningens huvudbild är ett självporträtt. Lars Tunbjörk ledsagar oss in i Vinter, han visar en bildvärld av vardagsmystik där allt är på väg att upplösas. Mörkret står för villkoren och allt är för sent – bortom vår förmåga till hantering.
Tunbjörk följer ett dokumentärt spår. Han är uttolkare av det svenska och målar likt Ingmar Bergman eller Roy Andersson med gammeltestamentlighet och tidlösa metaforer. I tidigare projekt, I Love Borås och Office, har han likt engelsmannen Martin Parr bedrivit civilisationskritik med hjälp av surrealistisk humor men nu är det inte roligt längre. Vem vågar vistas i det meningslösa?

Tunbjörk har flyttat in i burkigt ljus och kyla, han rapporterar från Edward Hopper-land. 
De till synes meningslösa detaljernas utpekare och fulblixtens mästare; Tunbjörk visar att ciggen, servetterna och plastgrönsakerna behärskar vårt livsutrymme. En rullstol kämpas fram i snöstorm till vad som synes vara väglöshet, misslyckandet är vårt födelsearv och det betonas genom obönhörlig blixt som suger ut färg, likt någon som biter sig i läppen för att få fram det röda.
Karlskrona 2006, Kiruna 2004, Avesta 2007 – bilderna togs på uppdrag av Göteborgsposten som gav fotografen fria händer att skildra vinter-Sverige, en årstid Tunbjörk annars skyr på grund av sin benägenhet för vinterdepression. Däri ligger det märkvärdiga, han ger sig in i något som skräms och jobbar på trots känslan av håglöshet. Bildsviten blir så en vidräkning med det tillrättalagda – med den omständigheten att vi är livrädda för att låta ytan rämna och behöva möta vårt eget mörker.
I tidigare projekt har Tunbjörk haft kontroll, nu kapitulerar han och därur stiger något sublimt om människans betingelser.
Wittgenstein skrev att förmodligen kan bara de som själva tänkt något liknande förstå. Möjligen är det samma sak här? Endast de som någon gång släppt taget vet vad Vinter handlar om. Kanske är vi löjliga i våra ansträngningar, men det oändligt vackra, ja det gudomliga, ligger i att vi trots allt försöker.

Jenny Maria Nilsson
kultur@kvp.se

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag