Foto på loftet

Publicerad
Uppdaterad
En hand sprungen ur ett tomrum försöker öppna en dörr. Handen är vad som fastnat av fotograf Emma Krantz under den långa exponering då hon rört sig in och ut i bilden. Inom loppet av två år har hon fotograferat på sin vind i Malmö och nu ställer hon ut åtta bilder som samlats under namnet If all. 
     Vinden är en barndomsdröm, en längtan efter hemligheter. Bilderna visar ett gömt, tyst utrymme där ljus tveksamt letar sig in för att falla över ouppmärksammade, råa ytor. De långa exponeringarna gör att bildernas naturliga ljus kommer till sin rätt och ljuset blir huvudperson hellre än bildernas människa - en förgänglig, svårdefinierad gestalt.
     Skör kvinna på vinden är en klassisk metafor. Som i Jane Eyre, där Mr Rochester låst in sin galna hustru Bertha på Thornfields vind, eller Eleanor, som i The Haunting försvinner spårlöst upp via spiraltrappan på Hill House. Krantz erbjuder ett suggestivt och smäktande konstfoto, en blandning av fotots realism och berättelsens mystik.
     Tyvärr är Trädgårdsrummet ett uselt utställningsrum för inglasade fotografier, det är alltför ljust och betraktaren ser mest sig själv och rummets stora fönster i bildernas glas. Själv fick jag hålla upp min jacka för att slippa ifrån de värsta reflexerna, det är frustrerande och synd.

Jenny Maria Nilsson
kultur@kvp.se

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag