Fabelfoto

Publicerad
Uppdaterad
Skört konstruerade vingar och blågnistrande facettögon – fotograf Raul Raschetti visar makrofotografi med god känsla för komposition och färg.
Raschetti kom från Uruguay till Sverige 1982, han är en van utställare och etablerad som fotograf. I Vingar och blad arbetar han med extremt kort skärpedjup och blixtljus. Blixtljus i det här sammanhanget går lätt överstyr, men Raschetti är varsam och det distinkta men ändå mjuka ljuset blir fotografens signum i bildserien.
Det tycks mig finnas två inriktningar bland bilderna; en grupp fotografier som är i linje med bra, klassiskt naturfoto, men också en annan typ av bilder som är mer personliga, vars komposition är oväntad och inger en känsla av att de här insekterna vill oss verkligen något, som djur i fabler. I den senare gruppen räknar jag in öppningsbilden, vars estetik bryter av och består av ett galler av björkar som påminner om ett piktorialistiskt naturfoto, en genre jag känner mig genant dragen till. Jag skulle gärna se mer av den typen av mörkare, mer dimensionsrikt material.
Raschetti visar fulländade insekter som förtjänar hänsyn. Kanske är människan lika perfekt?
Utställningen ger en känsla av att vi borde försöka leva
upp till den natur vi själv tillhör.

Jenny Maria Nilsson
kultur@kvp.se

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag