Bortom bekräftelsen

Publicerad
Uppdaterad
Det syns i bilden på den fotograferades blick och hållning hur personen förhåller sig till fotografen. I Esko Männikkös The female pike är de avbildades
attityd lugn – Männikkö är en av dem och de skildrade har inte haft någon anledning att ”stirra upp sig” över hans närvaro. I serien Mexas med bilder från Texas finns en spänning, blickarna är undrande, hållningen något avvaktande, lite mer poserande.
Esko Männikkö är en finsk man som arbetar i en dokumentär stil – i uttolkade, varsamma porträtt. Cocktails är en retrospektiv med bilder från flera av hans serier tagna under 17 år. Fotografierna hänger kloss i kloss i en lång rad på väggarna i utställningsrummet, som ett spår att följa. Männikkös arbete är självständigt, han arbetar långt bortom bekräftelse och ängslighet. Han följer sin särskilda vision då han undersöker färg och form, som om han har ett medfött inre driv att ta reda på hur omvärlden ser ut på bild.

I verken trängs apor, hästar, fåglar och människor beskrivna i den trolska dovhet som även holländskt 1600-talsmåleri har. Bilderna ger en känsla av bibliskt varsel och påminner mig om filmen De 12 apornas armé. Fåglar faller döda ur skyn och rädsla skymtar i hästarnas ögon – kanske finns det kodade meddelanden i allt vi ser, som hade kunnat rädda oss, men djuren väntar och vet att människans tid på jorden snart är förbi.

Jenny Maria Nilsson
kultur@kvp.se

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag