Bilddagbokens filmrus

Publicerad
Uppdaterad
Jenny Maria Nilsson har sett utställningen på Lunds konsthall om Michel Auder som minutiöst filmdokumenterade Andy Warhols legendariska The Factory.
Michel Auder är en vandrande bit konsthistoria. Han var en av personerna kring Andy Warhol och The Factory, en särskild sådan, bland annat för att han dokumenterade perioden på video och förvisso alla andra perioder han kom åt.
Mannen satte på sin videokamera någon gång mot slutet av 60-talet och stängde aldrig av den.
I utställningen finns oräkneliga timmar rörlig bild från fyrtio år tillbaka och stillbilder tagna ur filmerna.
Auder vill återge inte känslan av liv utan livet i sin helhet och det är både problemet och styrkan med The world out of my hands.
Vid tre tillfällen har jag besökt konsthallen och jag har längtat efter att en mästerdramaturg, säg Selma Lagerlöf, ska komma och styra upp det till en berättelse. Men det är som när ögonen vänjer sig vid mörker; jag urskiljer mer och mer, Auders bilddagbok flödar, tolkandet överlåts till betraktaren.

Filmerna är ibland suggestiva, ofta absurda men ändå alltid vardagliga. Somligt är iscensatt, annat dokumentärt, som filmen Chronicle/Van’s Last Performance från 1971 där Auders filmat sin vän Van Wolff som har obotlig cancer. En drogpåverkad ung Jack Nicholson finns med kring den döende. Det är en begåvning att vara rätt man på rätt plats och Auder befann sig i hjärtat av den moderna amerikanska popkulturhistoriens födelse.
 Viva, en av Warhols superstjärnor – hon har de snyggaste bröst jag sett – förekommer ofta i Auders filmer.
Det är nu ingen slump, hon var filmarens hustru. Viva talar i telefon om sin mage och plötsligt måste hon gå på toaletten. Hon var den tidens stora musa.
Cindy Sherman finns med i filmerna i egenskap av att ha varit Auders andra hustru. Sherman har berättat att Warhol var påtagligt ointresserad av henne och alla andra drivna, begåvade människor. Han sökte musor, inte andra konstnärer.
Auder har möjligen Shermans framgångar att tacka för att han ännu lever. Han var heroinmissbrukare, vilket är skildrat i filmen My Last Bag of Heroin, for Real. När Shermans karriär tog fart bekostade hon hans rehabilitering.

Konsthallen borde givit bättre nycklar till filmerna, längre och förklarande texter intill varje verk. Deras uppgift är ordnandet – att på bästa vis möjliggöra upplevelse. Utdelningen blir större om en potentiell besökare studerar ämnet innan han eller hon går dit.
The world out of my hands imponerar på samma vis som James Joyce roman Ulysses. Innebörden är förvisso intressant och nyskapande men projektet, att ta sig an det, är det som är respektingivande – ett filmrus utvunnet ur Auders liv.

Jenny Maria Nilsson
kultur@kvp.se

Fotnot. I samband med utställningen visas filmen The Feature av Michel Auders och Andrew Neels på Biograf Kino två gånger i veckan, söndagar klockan 13 och måndagar klockan 18.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag