Aortas tid är nu

Publicerad
Det senaste numret av Aorta är det sista som görs i Lund.
Det senaste numret av Aorta –  en journal för retrogardismen, en delvis nyromantisk rörelse – är det sista som görs
i Lund av redaktör David Almer. Nu återgår redaktörskapet till Carl Forsberg i Göteborg.
Almer skriver inledningsvis att ordet retrogardism är mer aktuellt än någonsin, men beklagar att det förknippas med ”en allmänt nostalgisk kulturkonservatism”. En sådan tolkning är sannerligen en missuppfattning.
Tradition & Radikalism är utgåvans tema och ordet jag tänker på vid läsning är integritet. Det låter möjligen flummigt men här finns en självkänsla då det gäller att hålla uppe begåvning och skönhet, att visa sådan från andra tider och upptäcka den som finns nu.
Aorta har allt jag vill ha; omsorgsfullt översatt poesi, vibrerande tragedi som i den sista intervjun med Pasolini och en retrogardistisk enkät som får mig att tro att nyromantiken förvandlas och är på väg mot en ny storhetstid. 
”Av evig art är jordens poesi, men blir den förvissad om sin död så väljer den en säker farkost och glider utan åror bort” heter det i en dikt av Olga Sedakova. Aorta verkar för att poesin ska trivas här hos oss.
Jenny Maria Nilsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag