Upp till kamp för kissen

Kan inte låta bli att tänka på den stackars kvinnliga studenten som skickade in en insändare till tidningen angående en otrevlig Google-upplevelse. Tydligen läste hon vid Lantbruksuniversitetet och ville fördjupa sig i ämnet insemination. Intet ont anande skrev hon in ”hästsperma” och lät pekfingret slå ner enterknappen...

 Nu varnade hon andra från att göra samma misstag. Hon blev chockad över vad hon fann. Ibland blir det helt enkelt lite för mycket information.

 Men jag låter mig inte avskräckas eftersom jag måste få svar på min fråga. Tar ett djupt andetag och fyller den tomma rutan med bokstäver och inser att det är första gången som jag skriver ordet som jag som förälder sagt hundratals gånger. Kissen. Det tar två sekunder sedan ingenting. Finns det ingen som använder det ordet längre?


 Det där gamla fula ordet för det som alla mammor nuförtiden kallar ”snippan”. Vad pappor säger har jag för övrigt ingen aning om. När min dotter föddes 1998 fanns inte begreppet snippa. Vi var oupplysta hedningar. Det var kissen hit och kissen dit. Men snart började lobbykampanjen. Låt dem hålla på, tänkte jag och fnissade lite åt deras smålöjliga tjatande om alternativa namn. Men innan jag visste ordet av så dök snippan upp i Saol.

 Det var som en scen ur filmen ”Invasion of the body snatchers”. De såg likadana ut som innan men de sa snippan! Om man som jag råkade säga ”kissen” så fick man en blick full av avsky som bara brukar föräras överviktiga rökande mammor med barnvagn. Nu är det bara så att jag har glömt varför det blev så. Vad var nu argumenten? Killar har en gullig snopp. Det låter trevligt och är könsneutralt.


 En kiss låter inte trevligt för det förknippas med verbet kissa och urin är inte gulligt utan förstör flickors självkänsla. Var det så? Med risk för att göra någon upprörd tycker jag inte att det är så farligt om man gör den kopplingen. Och finns det verkligen vetenskapliga bevis för att flickor tar skada om man inte använder snippa-ordet, eller är det bara Latte-juryn som har bestämt det?

 För egen del tycker jag att man ska säga det som känns mest bekvämt. Det är svårt för mig att säga snippa på ett trovärdigt sätt. Det hade nog bara skapat mer förvirring hos min dotter som inte riktigt vet vad hon ska säga, eftersom det dyker upp flera olika alternativ i skolan där barnen inte är sämre lobbyister än sina föräldrar. Men det verkar som om de har bestämt sig för att det inte finns utrymme för alla namn. Kissen ska bort! Men någonting är på gång. På senare tid har jag träffat på flera föräldrar som har fått nog. Vi mobiliserar oss och vi kommer inte att ge oss utan strid. Troligtvis kommer vi att förlora och säkert blir det så att alla i nästa generation säger snippan och skrattar åt oss gamlingar som sitter där på hemmet i våra slitna t-shirts med det flagnande trycket: ”Kissen äger!”


+

 Att det är ljust redan halv sju!


-

 Gässen i Malmö. Snart förvandlas min väska till en gås-katapult. Hai ya!