Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Tine Gøtzsche

Hela Danmark talar om Drottningens tal på nyår

Tine Götzsche, danska tv-profilen, skriver krönikor i Kvällsposten om det danska kungahuset. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Det är numera få saker som samlar en hel nation framför tv-apparaten. I Danmark kan det ske när fotbollslandslaget spelar en viktig match i slutspelet. 

Möjligen. 

Men en gång årligen sker det med definitiv säkerhet.

Nyårsafton klockan 18.00. Då stannar Danmark och en högtidlig stämning sänker sig över nyårsfesterna runtom i landet. För nu är det tid för Drottningens nyårstal.

Det är i och för sig inget ovanligt med att statsöverhuvud talar till folket vid jul- och nyårstider.  Den engelska drottningen gör det. Den norske kungen gör det. Den svenske kungen gör det också med sitt juldagstal den 25 december.

Det ovanliga med den danska Drottningens tal är att det direktsänds i tv. Precis i den stund, då vi sitter i sofforna runt om i hela landet med var sitt glas champagne i handen och hyschar på barnen samtidigt som såsen puttrar på ute i köket, så är Drottningen tillsammans med just oss. Hon sitter vid skrivbordet med manuskriptet framför sig och talar rakt in i de danska hemmen till oss alla. 

 

 

Det kan vara lite gastkramande att följa – om Drottningen stakar sig eller om hennes papper kommer i oordning, så finns ingen räddning. Hon är helt ensam med manuskriptet, en kamera och 2,5 miljoner tittare. För fyra år sedan var det nära att gå helt fel för henne. Hon råkade kasta om några sidor i manuset och kunde inte hitta rätt i sitt eget tal. Hela landet höll andan i de smärtsamma sekunder – som kändes som ett år – då Drottningen lätt uppgivet bläddrade fram och tillbaka för att hitta den rätta sidan.  Men till slut hittade hon rätt. Och just som vi alla trodde att det skulle vara talets mest minnesvärda del, så sa Drottningen:

Min man har beslutat att tiden är mogen för honom att trappa ner, om jag får säga det på ren danska, att gå i pension. I framtiden kommer prinsgemålen därför att i begränsad utsträckning vara med i officiella arrangemang som i så många år varit en naturlig del av hans liv.”

I ett slag var strulet med manuset glömt och allt handlade i stället om monarkens pensionerade make. 

Dronning Margrete. Foto: STEFAN LINDBLOM/HELSINGBORGS-BILD / HELSINGBORGS-BILD AB STELLAPICTURES

Påföljande år hade Drottningen en smart lösning så att problemet med manuset inte skulle upprepas. Hon hade helt enkelt häftat ihop manuskriptet med ett gem.

Bortsett från prins Henriks pensionering 2015, så har Drottningens nyårstal inte präglats av några specifika nyheter. Talen har mer kretsat kring eftertanke och om Drottningens uppfattning i moraliska frågor.

Traditionen med nyårstal har existerat i över 100 år. På 1880-talet höll Kung Christian den IX varje år ett skåltal för fäderneslandet, när det var nyårsbankett för landets mest prominenta personer den 1 januari. Men då var det bara de inbjudna som fick glädje av talet. Därefter började tidningarna att trycka kungens tal – och från 1941 sändes det i radio. 1958 sände Danmarks radio för första gången nyårstalet på TV. Det året var det Frederik IX, den nuvarande Drottningens far, som höll talet.

 

1972 höll en ung, nervös Drottning Margrethe för första gången nyårstalet. Hon tackade för allt stöd som familjen fått i samband med hennes fars bortgång i januari och hon själv i en ålder av knappt 32 år tog över den danska tronen.  Sedan dess har hon gjort det årliga nyårstalet till sitt eget varumärke.

Det är inte helt enkelt att formulera en nyårshälsning från en monark, som helst inte ska tycka något som kan reta upp åhörarna, och göra det till ett skarpt och välkomnande tal som flera miljoner danskar tycker om att lyssna på. Det finns formella hänsyn att ta och hon har inte fria händer. Så vitt vi vet skrivs det första utkastet av ämbetsmän i regeringen, men det är tydligt för alla att Drottningen inte bara läser andras tal rakt upp och ner. Hon jobbar vidare med talet, rådgör med sin kabinettssekreterare, rättar och skriver om, leker med orden och trollar med formuleringarna. Hon gör talet till sitt eget.

Mest berömt är talet 1984 då Drottningen talade om danskarnas första möte med invandrare och de utmaningar som följde på det – när danskar och gästarbetare, som de kallades då‚ plötsligt skulle dela land.

Så kommer vi med vår danska humor och små dumma kommentarer. Så möter vi dem med kylighet och då är det inte långt till trakasserier och ännu grövre tilltag, så kan vi inte ha det”, sa hon och såg hela landet rakt i ögonen. 

Drottning Margrete i Danmark. Foto: MICK ANDERSON / STELLA PICTURES MICKANDERSON.DK

Det orsakade stor uppståndelse. Hade Drottningen gått för långt? Hade hon torgfört sin personliga politiska åsikt?  Debatten rasade och det gör den fortfarande varje år. Varje formulering dissekeras in i minsta detalj.

I år var det speciellt två saker som folk hängde upp sig på. För det första att Drottningen talade direkt till barnen och uppmanade dem till närvaro, kamratskap och att tro på sig själva. 

Och så var det den här formuleringen:

Med betrodda positioner följer ett särskilt ansvar och en särskild plikt att göra sitt bästa där man verkar. Det gör mig ledsen om moralen sviktar. Vad händer med vanlig anständighet? Man ska känna skillnad på mitt och ditt, på vad som är riktigt och osant. Det borde inte vara så svårt.” 

 

Många undrar; vem är det som Drottningen syftar på? Är det Britta Nielsen, som var anställd i Socialstyrelsen och enligt polisen svindlade 111 miljoner skattekronor direkt in på sitt eget konto, så att hon kunde köpa dyra ridhästar till sina barn? Eller var det Danske Banks ledning, som inte bromsade den systematiska penningtvätten som föregick i bankens estniska filial? Eller syftade hon på politikerna och systemet i stort, som tänker mer på sig själv än medborgarna?

Det passar säker Drottningen utmärkt, att vi inte är helt säkra på vem hon avsåg. För vi pratar om det. 

Vi pratar alltid om hennes tal.