Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Tine Gøtzsche

Därför kommer Drottning Margrethe inte abdikera

Danska tv-sjärnan, Tine Gøtzsche, skriver kolumner om det danska kungahuset i Kvällsposten. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Drottning Margrethe har varit mycket tydlig. 

Hon tänker inte abdikera och överlåta den danska tronen till Kronprins Frederik och Kronprinsessan Mary. 

För henne är det en livsuppgift att vara regent och en av de saker som åtskiljer hennes position från alla andras är att uppdraget varar livet ut.

Jag stannar, tills jag faller av pinnen” har hon sagt en av de många gånger som det har antytts att hon kunde göra som den spanske Kungen – Juan Carlos – eller den holländska Drottningen Beatrix. Dra sig tillbaka och njuta sin pension. 

Men det är otänkbart för den danska drottningen. 

Pensionering är inte en möjlighet så länge hälsan står henne bi.

Även om födelseattesten tydligt visar att hon är en äldre dam (Drottningen fyller 79 år i april), så fortsätter hon med ett program som skulle få de flesta av hennes jämnåriga att kippa efter andan. 

Om ett par veckor sätter hon sig i ett flygplan tillsammans med sin son och reser i stort sett till andra sidan jordklotet för att tjäna sitt folk. 

 

 

Drottning Margrethe och kronprins Frederik. Foto: PATRICK VAN KATWIJK / STELLA PICTURES

Tillsammans med Kronprinsen genomför Drottning Margrethe ett statsbesök i Argentina från den 18-20 mars. Det innebär inte bara en lång flygresa och jetlag, utan också tre intensiva dygn med diverse näringslivs- och kulturarrangemang, en lång rad av mottagningar och officiella middagar – allt koordinerat in i minsta detalj, med en plan för varje minut som Drottningen tillbringar på argentinsk mark.

Drottningens uppgift är tydlig på en resa som denna. Hon ska bevaka danska intressen och bereda väg för avtal som gynnar danskt näringsliv, inte minst ekonomiskt. 

Diskussionen om ett kungligt besök som detta verkligen får reell betydelse för olika handelsavtal kommer alltid upp. 

Öppnar de kungliga verkligen så många dörrar för det danska näringslivet och betalar sig all pompa och ståt? 

De 25 näringslivsgrenar som är med på det här besöket tvivlar inte. Det danska kungahusets trollspö märks på sista raden.

Drottningen vet mycket väl vad det handlar om. Hon har gjort det förut. 

Resan till Argentina är Drottningens 54:e statsbesök. Men det är lite annorlunda den här gången. Tidigare har Drottningen alltid haft sin man vid sin sida, men nu reser hon tillsammans med sin son, Kronprinsen. Han har visserligen tidigare ledsagat sina föräldrar på liknande resor, men den här gången är han och Drottningen ensamma om att lösa uppgifterna. På det sättet blir statsbesöket i Argentina ännu ett exempel på det glidande tronskifte som har varit på gång i Danmark de senaste åren, då kronprinsparet spelar en allt större roll och gradvis övertar några av alla uppdrag som vilar på kungahuset. 

 

 

Drottning Margrethe gör sig 54:e statsbesök när hon reser till Argentina. Foto: 74 / STELLA PICTURES / FAMEFLYNET

För några veckor sedan ledde Kronprinsen en dansk-grönländsk näringslivsresa till Kanada. I nästa vecka reser Kronprinsessan till Texas på en annan liknande resa och i maj reser de båda tillsammans på officiellt besök i Sydkorea. 

Det är naturligtvis en stor skillnad på att vara Majestät som Drottningen och ”bara” Kunglig höghet som kronprinsparet, men uppgifterna liknar i hög grad varandra och kronprinsparet tar över uppdragen med en insikt om att de är det de är; Danmarks kommande regentpar.

Kronprins Frederiks bana har varit utstakad sedan han först såg dagens ljus i maj 1968. 

Men han har aldrig försökt dölja att han hade svårt att förlika sig med den roll som han var given, och att han gärna hade sett att föräldrarna borde ha pratat med honom om vad som väntade.

De var oroliga, tveksamma och kunde inte riktigt komma på hur de skulle tala med oss om den saken. Det var ett stort minus. Det gjorde mig osäker och ibland blyg och besvärlig. Senare skrev pressen att jag uppförde mig märkligt,” sa Kronprinsen i Jens Andersens porträttbok ”Under Bjælken” som publicerades i fjol, strax före hans 50-års dag.

I en intervju med danska TV2, i samband med födelsedagen, sa Kronprinsen bland annat om alla förväntningar på honom som han nu stod inför:

Jag såg mitt liv slukas och att jag plötsligt var tvungen att bete mig som en fullblodsvuxen. Det kändes mycket obehagligt. Samtidigt var det inte många som kunde berätta för mig vad mitt nya liv egentligen gick ut på.

Så i ett antal år var han tveksam inför uppgiften, och många danskar tvivlade på om han någonsin skulle bli vuxen nog för uppdraget. 

Han framstod som en olycklig ung man som egentligen ville vara allt möjligt annat än just Kung. Men i dag är osäkerheten borta. 

Kronprinsen är nu en mogen och säker man som vet vad han kan och vill och tvivlet, som allmänheten tidigare talade om, huruvida han klarade uppgiften som regent är också som bortblåst.

I en opinionsmätning från i fjol svarade 81 procent av de tillfrågade att de i hög grad eller i mycket hög grad anser att Kronprinsen klarar uppdraget som dansk Kung. Faktum är att han och Kronprinsessan är så populära att en växande andel av danskarna tycker att de borde ta över redan nu.

Det finns dock inga tecken på att det kommer att ske i närtid. 

Drottningen är pigg och rörlig och en tydlig samlingspunkt för hela Danmark. 

Förberedelserna är dock i gång: kronprinsen är redo och samarbetet med Drottningen blir allt tätare. Men det är fortfarande hon som är Majestäten.