Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Susanna Dzamic

"Susanna Dzamic: "Vi aborteras eller dödas"

Susanna Dzamic om skyltdockeideal.
Foto: Kristofer Sjögren

Den här veckan har det känts lite motigt att vara kvinna. Insikten om  att vi med den löneskillnad som råder mellan kvinnor och män, i  dagsläget innebär att vi från och med nu och året ut jobbar gratis,  känns så där.

Visst det går framåt och om man ska tro de senaste siffrorna så kommer kanske min dotter att få se sina yngre systrar casha ut lika lön för lika arbete precis innan hon går i pension.

Att vara kvinna i dag är lite som att alltid behöva växla in sina sin lön till danska kronor och behöva betala efter danska priser. Retfullt va? Tänk att alltid behöva betala 62 kronor för en kaffe när dina manliga kollegor i stället betalar 37 spänn.

Det mest positiva den här veckan, och det är en klen tröst, men vi gör ändå tummen upp åt den engelska varuhuskedja som byter ut alla sin skyltdockor till storlek 42-dockor eftersom den brittiska genomsnittskvinnan numera väger 70,2 kilo och irriterar sig på att de möts av dockor som visar kläder i storlek 34. Tidigare i år var det 60 000 som gillade när Åhlens gjorde samma sak. Själv blir jag inte så imponerad av de här punktinsatserna som ska få oss att tro att vi blir mindre objektifierade och att utvecklingen på den fronten går åt rätt håll.


Det är en sak att byta ut skyltdockor, men de levande modellerna ser fortfarande ut som att de har värvats direkt från närmaste anorexiklinik och den Israeliska modefotografen Adi Barkan kritiserar H&Ms höstkampanj och vill nu pröva om den bryter mot israelisk lag där man inte får använda modeller som har ett BMI under 18,5. Att anorexi är den vanligaste dödsorsaken i ålderskategorin 15-23 i Israel känns obegripligt tragiskt. Precis som förra gången gör H&M en pudel och ska givetvis se över situationen och påpekar att man värdesätter ett "sunt ideal". Det kommer de även att göra nästa gång det inträffar. Jag tror faktiskt att det är omöjligt att räkna ut modellernas BMI eftersom bilderna troligtvis är så kraftigt retuscherade att de inte ens har samma mått som de modellerna. Så klädjätten har nog inte brutit mot någon lag utan kan hänvisa till retuscheringsavdelningens konstnärliga frihet.

Dagens unga kvinnor jagar ett ideal som inte ens är möjligt att uppnå och under tiden de står framför spegeln och vrider sig likt Turning Torso, för att kritiskt kunna granska sin rumpa och smörja in sina tjugoåriga kinder med anti-age-krämer, så drar killarna förbi. Att vi fortfarande går på den lätte?


Men vi har det i alla fall bättre än de flickor som inte ens har en klädstorlek att bekymra sig för. I veckan kunde man på Doc Lounge i Lund se filmen "It's a girl!". De dödligste orden i världen enligt filmmakarna. Det finns alltför många ställen på jorden där de orden faktiskt innebär en dödsdom. Vi aborteras, dödas eller lämnas i en kartong någonstans för att svälta ihjäl. Det saknas 200 miljoner flickor i världen. Vem saknar dem?

Men veckan har dominerats av bilen som Therese Sjögran inte fick. Vi fick en inblick i hur fotbollförbundet tänker och stavar. Just det. Hon heter Sjö-g-r-a-n. Att ett annat bilmärke försökte skänka en bil och få lite goodwill är bara smaklöst. Den lätte gick inte Therese heller på. Tog man kontakt med Therese innan man skickade ut en pressrelease?

Min dotter kom hem från skolan och berättade att i Sydafrika våldtas en kvinna var fjortonde sekund. Hon hade hittat en lista med 33 anledningar till att feminism behövs. När jag kom till nummer 12 var jag illamående.

Så systrar, se till att vila ut ordentligt i helgen. På måndag tar vi nya tag.