Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Susanna Dzamic

"Min dåliga planering har blivit en tradition"

"Stopp!" Jag ställer mig som ett X, bredbent med armarna rakt ut, ungefär som mamman i den där gamla Ajaxreklamen. Fast inte av renhetsfnatt och med ett leende på läpparna utan med panik i blicken. Framför mig på torget står en bil med ett släp och på släpet ligger alla granar som inte blivit sålda, fastsurrade med rep. Det är lillejulafton och klockan är 16.10. Jag är helt säker på att julgransförsäljningen pågår i alla fall fram till 19.00. Planen var att påbörja mina julklappsinköp och efter det skulle jag köpa en gran. Julgransförsäljaren berättar vänligt att de också har lite att stå i innan julafton och att det var därför de packar ihop sina granar 24 timmar innan hela Sverige sitter och tittar på Kalle och hans vänner för femtioelfte gången. Det lät ju rimligt att de i alla fall skulle få ett par timmar på sig att iordningställa sin jul med sina traditioner, men jag var ändå lite skärrad vid tanken på att jag nästan blev utan gran.

"Men du är ju alltid lika sen, att du aldrig lär dig?" Nej, sa jag. Det är tradition! Eftersom försäljaren är en människokännare så hade han en gran bak i lastbilen som han inte hade surrat fast. "Jag sparade den i fall det skulle komma en sen stackare." Tack för det! Ett par timmar senare var granen klädd och precis som vanligt konstaterade jag att det här var den absolut finaste granen vi någonsin haft.


De flesta vet exakt hur julen ska bli. Det är bara hoppa på tåget och göra som man alltid har gjort. Hur firar du jul? Håller du kvar vid de traditioner som du är uppväxt med eller har du fått nya genom din partner? Eller var det här den där första jobbiga julen när ingenting var sig likt? Traditioner handlar om våra relationer till andra människor och så länge allt är som vanligt så funkar det (eller inte). Visst påminde den här julen lite om förra? Det är därför det blir svårt när någonting inträffar som rubbar balansen.

Någon i familjen går bort. Du skiljer dig. Barnen flyttar till en annan kontinent. Baksidan med traditioner är att de är väldigt känsliga för förändring. Själv är jag inne på min fjärde jultradition. Den bästa hittills. Precis som med granen. Jag gillar förändring. Det var längesen jag tröttnade på Kalle, Karl Bertil och köttbullar.


Min senaste jultradition är bara ett par år gammal och det är läskigt så fort det går att skapa nya traditioner. Det har inte ens skett medvetet. Det har bara blivit så. Hade jag vetat att det jag sysslade med var att skapa någonting beständigt så hade jag varit mer uppmärksam och planerat bättre. Så om du befinner dig i skarven mellan två traditioner så var uppmärksam. Det är nu du ska vara på din vakt annars kanske du också kommer att stå på Möllans ost den 23e med en nummerlapp som visar att det är femtio nummer före dig. När jag försöker vara duktig och påpekar för min dotter att vi nästa år ska vara ute i god tid så svarade hon att det är ju så här det ska vara.

Det är ju jättemysigt! Det är tradition! Ja nu när hon säger det. Är det fjärde eller femte året nu? Vi är många som kör samma ost-tradition och ojar oss över att det är så mycket folk. Det är samma sak varje år säger vi och rycker uppgivet på axlarna.


Det är nu jag inser att allt slumpmässigt som har skett på grund av min dåliga planering har blivit tradition. Granen, osten, alla udda juldekorationer som inhandlats under stress till halva priset dagen innan julafton.

Som tur är kommer nya möjligheter att skapa nya traditioner i framtiden. Då ska jag försöka köpa ost redan på förmiddagen.