Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Susanna Dzamic

Jag vet inte riktigt hur mycket mer jag orkar

Du frågar väl om köttets ursprung när du stressäter din lunch? Ber du ditt sushiställe att sluta använda jätteräkor?

Jag vet inte riktigt hur mycket mer jag orkar med när det gäller konsumentansvar.

Det är giftiga meloner och bananer. Det är polskt kött på vift. Det är svårt att vara konsument i dag. Det skulle behövas en låda, Den lille konsumentkemisten, som vi alla kunde ha med oss och göra tester på varorna direkt i butiken.

När det gäller bananerna så var det bara fulbananerna som var dopade. De ekologiska var rena. Det är upp till mig som konsument att välja. Bananer verkar vara en av få varor där många konsekvent väljer att köpa det ekologiska och kravmärkta alternativet. Det gör jag med, när man kan välja.

Men det är inte helt oproblematiskt.

Fulbananerna ligger lösa i klasar och du kan bestämma hur många du vill ha. De ekologiska ligger inplastade i klasar. Är det inte dåligt med plast? Är det nedbrytningsbar plast – och vill jag ha en klase på två kilo? Nej, jag vill ha två ekologiska bananer – så nu har jag börjat bryta förpackningarna och ta ut mina två bananer. Är det ens tillåtet?

Många frågor och jag har som sagt bara kommit till frukt och grönt.

Jag struntar för det mesta i fiskavdelningen. Det blir för komplicerat med odlad eller vild lax. Var norsk OK? Ja, odlad norsk är tydligen OK eftersom jag är svensk - däremot avråder norska livsmedelsverket fertila kvinnor från att äta odlad norsk lax mer än två gånger i veckan. Och de där odlingarna verkar inte vara bra för miljön. Finns det kvicksilver i all fisk? Vilka är nu de rödlistade fiskarna?

Jag ställde några frågor till killen i fiskdisken vid ett tillfälle, för att lättare kunna göra rätt val. Han erkände att han inte visste ett dugg om fisken han sålde. Jag tog en bit odlad lax, mittenbiten, och kände att det var ett dåligt val både ur miljö- och hälsosynpunkt. Hur mycket PCB är det i odlad lax?

Kött och charkavdelningen avverkas snabbt. Svensk nötfärs OK. Processat kött inte OK. Förutom lite ekologisk bacon. Man vill ju inte öka risken för bukspottscancer, men bacon är ju så gott att man får chansa lite.

Vidare till brödet.

Vitt mjöl går ju bort, så som ansvarsfull individ väljer jag rågbröd med solrosfrön. Det har minst kolhydrater. Ja, jag har läst innehållsförteckningen på alla grova bröd i butiken. Det är mitt ansvar som konsument.

När jag kommer till kaffet så slappnar jag av lite och tar en liten konsumentpaus, möjligen för att kaffe förknippas med en liten paus, så det blir kanske varken fairtrade eller ekologiskt. Det blir en rostning som jag är sugen på. Löfbergs lilas vd tycker att vi konsumenter inte tar vårt ansvar när vi står vid kaffehyllan. Vi köper samma gamla kaffe. Vanan och priset styr så eko-reko-kaffet hamnar på undanskymd plats.

När jag hör någon säga något negativt om oss konsumenter och att vi har lämnat walkover och förlitar oss på att företagen ensamma ska lösa problemen så vill jag osäkra min revolver. Säg mig vad vi inte ansvarar för? Vi ska kontrollera och ansvara för att allt vi köper hem är giftfritt och eko-reko.

Helst ska vi åka direkt till en bonde och slakta en gris, på vägen hem från jobbet. Vi ska se till att välja rätt PPM-fonder så att vi ska kunna äta eko-reko även när vi går i pension.

Som föräldrar ska vi beställa hem bokslut från skolor för att kunna sätta oss in i skolornas ekonomi, så att våra barn kan välja rätt skola. Vi är forskare, ekonomer, närings- och hälsokonsulenter. Vi tar ju ansvar för allt.

Det är någon annan som har lämnat walk-over i det här landet.