Susanna Dzamic

Hon hamnade i underläge i samma sekund som hon föddes - vet dottern redan det?

Publicerad

I bland känns det bara så jäkla hopplöst. I bland tittar jag på min dotter och funderar på hur hon kommer att märka av skillnaderna i hur kvinnor och män bemöts och behandlas i samhället. Vet hon redan att hon hamnade i underläge i samma sekund som hon föddes?

Det har varit en jobbig tid igen för kvinnor. Kvinnohatet på nätet. Ja kära dotter, det räcker med att du har en åsikt för att du ska få skit. Nej, fel av mig. Det räcker med att du är kvinna. Innan vi är vuxna måste vi klara av en hinderbana från barndomen till vuxenlivet som bit för bit plockar bort de egenskaper hos oss som gör det möjligt att konkurrera på lika villkor.

Och det är vi som är föräldrar som börjar med att bygga hinderbanan som håller våra döttrar tillbaka. Det börjar redan i ettårsåldern. När undersökningen om hur vi berömmer våra barn kom tidigare i veckan så ville jag bara dra täcket över huvudet och somna om. Det känns inte ens lönt att bli arg längre.

Så klart att vi berömmer våra söner för vad de presterar och våra döttrar för hur de är. Duktig flicka. Jag vill ge en 220-volts stöt till varje förälder som använder sig av det uttrycket. Zaaapp! Ja passa dig.

- Åh hjälper du mamma att diska? Duktig flicka!


Zaaap! I undersökningen var pojkarnas beröm till en fjärdedel beröm för vad de gjorde. För flickorna var andelen av det här berömmet en tiondel. Det resulterar i att redan innan våra barn är tio år gamla så har pojkar en större tro på att de kan förändras och de duktiga flickorna har en mer fastlåst bild av sig själva. De tror redan att de måste anstränga sig mer. Jag är säker på att att inga mammor och pappor medvetet sysslar med ett socialt experiment där man vill ge sina döttrar sämre förutsättningar, men det hjälper inte. Zaap!

De goda nyheterna är att det faktiskt går att ändra på de här attityderna så nu får vi koppla in det kollektiva ansvaret. Tänk en extra gång innan du säger det du tror är beröm. Kanske ska vi till och med ha en temadag där vi berömmer alla flickor för vad de gör i stället för hur de gör det. I dag är en bra dag.

På nyheterna hör jag att spelberoendet hos kvinnor ökar men att färre kvinnor än män söker hjälp mot det. En av anledningarna tror man är attityden mot kvinnor. När en kvinna söker hjälp får hon frågan om vem som tar hand om hem och barn när kvinnan inte kan kontrollera sitt spelbegär. Den frågan får aldrig en man som söker hjälp. Nu vill jag ge mig själv en stöt för att orka. Zaaaap! Ja börja med att skuldbelägga den som söker hjälp enbart för att hon är kvinna.


Och så har vi ett fritids i Borås som har blivit uppmärksammat för att de i går skulle göra någonting roligt. Då delade man upp flickor och pojkar i två grupper och så låter man pojkarna gå och bowla och flickorna får stanna hemma och Alla hjärtans-pyssla.

Ja nu var det tänkt att det skulle bli tvärtom till påsk men det glömde man berätta för flickorna som kände sig orättvist behandlade. Påsk känns väldigt långt borta i vilket fall som helst.

Enligt rektorn har personalen ansträngt sig för att få till bra aktiviteter. Om jag inte hade orkat anstränga mig ett dugg så hade det blivit exakt de aktiviteterna.


Rektorn avslutar med att hon inte tror att det är just uppdelningen i flickor som Alla hjärtans pysslar och pojkar som bowlar som gör reaktionerna så starka

- Nej, hade det varit tvärtom så tror jag att reaktionerna hade blivit mycket värre.

Du rektorn! Zaaap!

Susanna Dzamic
Susanna Dzamic

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag