Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Susanna Dzamic

Dzamic: "Tror att vi köttätare är korkade"

I teorin så är det verkligen inget snack om saken, jag är vegetarian,  men i praktiken är det värre. Mina händer kan inte motstå de kryddstarka  korvarna eller den nymalda oxfärsen. Jag borde veta bättre. Jag vet  inte hur många artiklar som jag har läst där nackdelarna med kött står  staplade på varandra som ett avancerat Cirque du soleil-nummer, så jag  vet inte varför jag fortfarande äter kött.

Det måste vara av samma anledning som jag fortfarande inte använder cykelhjälm. När jag testade att göra grönkålschips i julas så fick det mig av någon anledning att känna mig som en vegetarian. Troligtvis för att det var en vegetarian som tipsade mig om receptet. Det kändes bra!
Men en av anledningarna till att jag egentligen vill sluta äta kött är att jag inte vill bli sammankopplad med de andra köttätarna. De som tycker att det är en mänsklig rättighet att få äta obegränsat med kött och som blir helt tokiga av tanken på att de skulle behöva avstå från kött en HEL dag. Säg Meat free monday och det tar inte många sekunder innan fradgan löddrar i mungiporna på dem. När det en dag i höstas serverades vegetariskt på en av skolorna i Gävle så bjöd Moderata ungdomsförbundet på hamburgare. Anledningen var att det är jätteviktigt med valfrihet. Visst, miljön i all ära, men valfrihet är viktigare. "Ingen ska bli tvingad att behöva äta vegetariskt. "Man ska alltid ha ett alternativ att äta kött", sa Muf-orföranden.
Då skäms jag och känner mig dum. Både som människa och som köttätare. Jag tänker på dem som inte kan äta kött varje dag. Vad händer med deras valfrihet?


I veckan när jag läste jag om Lantbrukarnas riksförbunds protest mot köttfria dagar på en skola i Nyköping, så kände jag att jag aldrig mer ville äta kött. Jag ville spotta ut min halvtuggade chorizo mitt framför fötterna på hela den ängsliga köttmarknaden som nervöst vrider sina händer när skolorna inför ett par vegetariska dagar. Än en gång skulle det bjudas på hamburgare för att locka i väg ungdomarna från det vegetariska alternativet i skolbespisningen!
De tycker att kommunen gör fel när de väljer att ha köttfria dagar i skolorna. LRF säger att det skickar ut signaler om att det inte är bra att äta kött och de känner sig utpekade. De säger indirekt att arbetstillfällen kommer att försvinna om inte kommunerna tar sitt förnuft till fånga. Det är ju tråkigt att de känner sig utpekade men det finns ju en hel del forskning som tyder på att det finns en del negativa hälsoeffekter i samband med hög köttkonsumtion och ur miljösynpunkt är det svårt att försvara biffen överhuvudtaget. En ko producerar 500 liter metangas om dagen och i Tyskland sprängdes en hel lada i veckan när kornas gemensamma metanutsläpp blev för högt. En ko brännskadades.
Allt handlar så klart om pengar. Så när LRF säger att det är av oro för elevernas näringsintag som de serverar hamburgare så blir jag förolämpad. Det verkar som att


Lantbrukarnas riksförbund tror att vi köttätare är korkade. Vi äter kött för att det är gott och lättillgängligt. Inte för att vi inte vet att det finns andra proteinkällor. Så om ni nu är så otroligt rädda för ett par vegetariska biffar så ha lite mer på fötterna när ni ger er ut nästa gång. Det sämsta och mest desperata argumentet stod Lovisa Norberg, en av arrangörerna, för när hon hävdade att tjejer behöver äta kött för att bli snygga. Nej. Det var inte bara kossan i Tyskland som blev brännskadad den här veckan!