Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Susanna Dzamic

Dzamic: Man borde K-märka Dalaplan

När stadskärnan växer och knyts samman finns det vissa stadsdelar som bara kommer längre och längre bort. Västra hamnen och centrum knyts samman och plötsligt är det inte så långt från Dockan till Möllan längre.

Men vad händer med Värnhem och Dalaplan?


Dalaplan borde egentligen K-märkas. Där har tiden stått stilla sedan Malmö var en grå och trist arbetarstad utan framtidstro. Det är nästan så jag hör en elgitarr spela en malmöblues när jag cyklar förbi.

När det gäller Värnhem så är det en annan del av Malmö som får oförtjänt lite omsorg och kärlek. Det är som Malmös The Wall. Om du har missat tv-serien "Game of Thrones" så är det en fantasyserie om kontinenten Westeros, ja jag vet, det låter precis som Västerås. I alla fall, längst upp i norr där det är kargt och ogästvänligt finns en enorm mur. Lite som Entrés huskropp faktiskt. Det är vad Värnhem fick. En enorm mur.

Jag har fortfarande inte förstått vad som är meningen med Entré. Ja förutom att det inte är till för dem som bor där. Muren visar sin så kallade bästa sida för den som kör in i Malmö. Var det tänkt att alla som pendlar ska stanna till och handla mat och spontanshoppa lite på vägen hem? Det låter som en supersmart lösning - förutom att man på kvällen är så trött att bara tanken på att köra in i ett P-hus, betala en ganska dyr avgift (om jag minns rätt) och gå en bra bit till mataffären och sedan tillbaka. Oj, har det redan gått en timme?


Gjordes någon tidstudie? Det hade varit roligt att se hur lång tid ett helt vanligt vardagsinköp skulle ta i en butik där man inte har en aning om var majonnäsen står. Vad krävs för att man ska bryta invanda mönster och göra någonting som tar längre tid?

Tänk om man kunde skanna in sin inköpslista i en GPS-app som guidade en genom gångarna snabbt och smidigt: Mejeridisken, rakt fram andra gången till vänster. Smart va? Och roligt! Man skulle kunna få fina erbjudanden i samma stund som man närmar sig varornas plats. Eller om det fanns en karta på hemsidan? Inte bara på hur man hittar till butiken utan även i butiken. Bra va?

Nu ska det byggas om och öppnas upp för 300 miljoner. Summan är olustigt stor. Finns det inga gränser för vad man kan tänka sig att göra för att komma åt våra pengar? Hoppas att man gör lite undersökningar innan man lägger sitt öde i våra plånböcker.


Målgruppen var från början en kvinna som gillar flärd och glamour och då valde man Carolina Gynning som ansiktet utåt. Jag gillar Carolina skarpt men jag tror inte hon hittar till Värnhemstorget om hon inte blir körd dit i limousin. Hon är ju glamourös på riktigt.

Men vad vet jag vad som har sagts på alla "Så här med facit i hand"-möten som har ägt rum sedan öppningen. Kanske säger man att man skulle ha varit lite mer flexibel när det gällde hyresförhandlingarna. Det ger trots allt ett mer positivt intryck med öppna butiker än med igenbommade lokaler. När hyresgästerna flyr så flyr även kunderna och de butiker som blir kvar får det ännu svårare.


Ingen vill vara där inga andra inte är. Fråga Caroli och Mobilia. Nu ligger de steget före och konkurrerar med Emporia och den gigantiska shoppinglabyrinten på Triangeln.

Så det blir tuff konkurrens, men eftersom jag är på gott humör så säger jag - Froyo! Frozen Yoghurt. Se till att ha flest smaker och roligast tillbehör. Kidsen kommer att tjata dit föräldrarna som passar på att göra alla sina andra inköp där samtidigt. Tadah! Succé! Men då gäller det att sätta fart. Froyo är The flavour of the day. I morgon är det någonting annat. Det går fort.