Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Susanna Dzamic

Dzamic: Hur mycket press klarar ett barn?

Foto: Mikael Sjöberg

Han borde vara på plats nu. I en stuga med tre andra killar som också är  ute på äventyr. Undrar om han nyper sig i armen och svävar på små  katalanska moln eller om han redan har hemlängtan? Veckans  mediepersonlighet är utan tvekan Zico Jr.

En supercharmig nioårig fotbollstalang som gör det som hundratusentals andra killar drömmer om. Han har fått möjlighet att bli elev på fotbollsakademin i Barcelona, en fotbollsskola med direktkoppling till Barcelona FC.

Klubben i hans hjärta. Han har samma namn som en av joga bonitons främsta utövare, en av världens bästa fotbollspelare och han talar redan både spanska och katalanska så det känns som att det finns en färdig plan för den här lille killen.

Han har redan varit på plats vid två tillfällen för tester och för ett par veckor sedan var han på ett uttagningsläger, så han är van vid konkurrens och att kunna prestera när det gäller. Eller så gör han helt enkelt bara det som han tycker är det allra roligast han vet och tänker inte så mycket på att någon tittar på honom med kritiska ögon och avgör om han passerar nålsögat eller inte.

Men han gled igenom det ögat som en insmord kanlasimmare och är nu börjar äventyret på riktigt. Till en början på egen hand utan pappa Antonios trygga famn och vägledning.

Undrar vem det är jobbigast för? När pappan berättar att han är redo att åka ner och hämta hem sin son med en gång om han inte skulle trivas så låter det mer som en försäkran för honom än för sonen. Säkert våndas han och undrar om han gör rätt.

Alla som har barn eller har varit barn kan inte låta bli att få en liten klump i magen. När man är liten och känner sig vilsen så känns varje sekund som en evighet. Det vet Antonio. Men vad är alternativet?

Ska man säga nej till en utmaning och ett äventyr bara för att det kan bli jobbigt med omställningen och ensamt? Ska man inte ens försöka? Svårt läge. Pojken älskar att spela fotboll och som förälder vill man ge sitt barn allt. Antonios plan är att så fort som möjligt flytta ner med familjen så att de alla kan vara tillsammans, men fram tills dess så kommer han att hälsa på varannan vecka. Det är tydligt att pappan vill sonens absolut bästa. Svårt läge. När han skickade i väg filmer där pojken tydligt visade sin talang så visste han så klart inte hur det skulle kännas när det väl blev skarpt läge och vilka beslut han skulle behöva ta.

De flesta önskar Zico lycka till och det känns som han representera allas vår önskan att få leva vår dröm men några tycker att det är alldeles för mycket press för en nioåring. Hur kan man utsätta pojken för det här? En jämförde det med barnmisshandel. Svårt läge.

Frågan är relevant. Och vad spelar media för roll? Alla är glada och positiva och vill höra Zico berätta sin historia. Plötsligt spelar han boll med Peter Jihde och snackar med Tilde de Paula i morgonsoffan. Kan våra glada tillrop uppfattas som ett tyst krav på att han måste lyckas? Säkert. Han är ett barn och vill höra att han är duktig. Så hur mycket press klarar ett barn? Ja det är så klart individuellt och beror bla på hur mycket kärlek ett barn har fått.

Ett barn som vet att det duger oavsett vad som händer klarar mer än ett barn som aldrig har fått någon uppmuntran.

De som blir nedtryckta med kommentarer som - "Du kommer aldrig att bli någonting" och som blir hånade när de försöker. De som i stället för att få åka till Barcelona fråntas all tro på sig själv. Det kallar jag definitivt för barnmisshandel.