Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Susanna Dzamic

Dzamic: Helt sjukt att barn har 500 leksaker

Leksaker.
Foto: Lasse Sandström

Barn har i genomsnitt 500 leksaker. Det betyder alltså att det finns  barn som har betydligt fler och många som har färre. Det är verkligen  helt sjukt!

Räknas varje Lego-bit som en leksak eller bildar alla bitar en Legofamilj? Hur många leksaker hade du när du var liten? Jag minns inte riktigt men jag kan inte minnas att vi hade så mycket förvaringsutrymme i rummet som jag delade med min bror.

Jag hade väl några Barbies och jag kommer ihåg att jag fick en doktorsväska en födelsedag eller två. De gillade jag. Ett litet tag i alla fall. Så länge de var intakta. När saker började försvinna efter några dagar så var den inte alls lika rolig längre. 

Detsamma med Trolleri-lådan. Allt som är intakt är kul. Allt som inte är det är ointressant. Minns några pussel. De var inte lika uppskattade.

Visst, kul att lägga dem en gång, men sen var det ju gjort men då kunde det i och för sig vara kul att ta tiden och se hur snabbt det gick att lägga det, men sen var ju det oxå gjort. Lika kul som att läsa en bok två gånger.

Min bror hade en bilbana. Den var utom räckhåll. Önskade att jag skulle få testa den en dag och att det skulle visa sig att jag var oslagbar. Ha! Då skulle han bli förvånad. Men det blev han aldrig. Jag var kass.

Ett problem med leksaker är att de har så kort livslängd. Ibland för att de går sönder och ibland för att delar försvinner så att de blir oanvändbara. Kritor bryts. All lera blir till slut bara en brun smutsig klump. Glädjen är alltid lika kort.

Men ack så ljuvligt att öppna en ny ask med kritor. Minns du?

Man var väldigt noga med att lägga tillbaka dem i rätt ordning i asken tills någon bröts. Då var magin oxå bruten. Men 500 leksaker? Vad säger det om oss och våra barn? Jag tror att det innebär att det köps en hel del Happy Meals och annat där det ingår en liten leksak. Det är väl knappast 500 kvalitetsleksaker som ligger och skräpar i våra hem. Det är så skönt att småbarnstiden är över.

Småbitstiden. Alla leksaker med oändliga mängder av tillbehör. Hur kan fler plastbitar vara ett försäljningsargument? Köp det här gulliga Pet Shop-huset och få 30 pyttepyttiga små kammar och annat skräp på köpet, som garanterat kommer att försvinna upp i dammsugaren nästa gång du städar och som du troligtvis kommer att svära åt när du är uppe mitt i natten av någon anledning och plötsligt känner smärtan i foten. Hundra spänn på att du inte ens kollar vad det är som sugs upp i dammsugaren om du misstänker att det tillhör 500-klubbben.

Jag brukade tänka att om jag inte hade hört det så hade jag ju aldrig vetat att någonting var borta. Bara att tacka och ta emot. En onödig pryl mindre i hemmet.

Ingrid Sommar som skrev den uppmärksammade boken "Köp dig fri", säger att vi lever i en konsumtionsparentes. Vårt sätt att konsumera är inte hållbart och vi kommer i allt högre utsträckning att göra våra egna prylar i framtiden.

Visst hade du stängt av dammsugaren för att kolla vad som hade sugits upp om det i ditt hem fanns saker som hade ett annat värde än bara ekonomiskt? Något som du hade lagt ner tid på. 

Så om man tänker på att vi befinner oss i en konsumtionsparentes som kommer att analyseras och kanske hånas i framtiden så är 500 leksaker förståeligt.

Och jag tror att det är hos barnen som vi först kommer att märka en förändring.

Med tanke på att internetdebuten hos barn nu ligger på 3 år så kommer de snart bara att vilja ha två leksaker. En smartphone och en surfplatta. Och vips, 498 färre leksaker att hålla reda på!