Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Susanna Dzamic

Dzamic: En lista man inte kommer undan

Foto: Sanna Dolck

Det var ett tag sedan nu som det pratades om bucket lists. Saker som man vill göra innan man dör. Oftast ganska fantasilösa saker som att flyga helikopter, simma med delfiner och helst även hinna med ett snack med Dalai Lama och bli smittad av hans livsvisdom.

Kanske drog hela listandet igång med filmen "The Bucket List" med Jack Nicholson och Morgan Freeman som kom för en fem år sedan. Två män med lungcancer som bestämmer sig för att beta av allt som Morgan Freeman har skrivit på en lista som han först kastat bort efter det att han fått beskedet om att han bara har ett år kvar att leva. De flyger över nordpolen, kör motorcykel på kinesiska muren och beskådar underverket Taj Mahal.

Men det finns många saker som nästan alla människor upplever, har erfarenhet av och som inte står med på någon lista och som inte alltid är roliga men det ingår liksom. En lista som man inte kommer undan. Det är bara att börja kryssa av.


Att tappa en glass efter första smakbiten och först bli helt ställd och sedan besviken. Se en ballong försvinna upp mot skyn och invänta skriket från barnet när det inser att den inte kommer tillbaka. Det brukar ta ungefär lika lång tid som när man hör en duns och förstår att ett barn har ramlat. Ett, två, tre och där kommer skriket. Tappa bort minst tre par nycklar. Tappa tålamodet i en arbetssituation och efteråt undra om man kanske lät lite väl sträng. Tappa vantar så klart. Gärna ett par i fint skinn. Tappa bort sig i en främmande stad och bli glatt överraskad när det visade sig att man hittade rätt utan att behöva fråga om vägen. Att tappa ett kilo efter en släng av influensa och tänkt att nu är det bara att fortsätta ett par kilo till men misslyckats.

Att tvätta ett par byxor och inse att en papperslapp i fickan hängde med och att allt blir täckt med pappersludd. Råka dricka sur mjölk. Råka dricka ur någon annans ölflaska på en fest och få en fimp eller snus i munnen. Råka kyssa en gift man. Råka hälsa hjärtligt och vinka på någon som man inte känner. Få cykeln stulen. Komma med en sur kommentar till någon som gör fel i trafiken eller cyklar i bredd. Få ett samtal precis när man är på väg ut genom dörren. Få en present som fullständigt överraskar en och som är mycket bättre än väntat.


Sitta på möte och inte höra ett enda dugg av alla siffror som rabblas. Tacka ja till någonting fast man vet att man kommer att ställa in när det väl närmar sig. Få en ful frisyr hos frisören men ändå säga att man är nöjd. Vara olyckligt kär. Kanske ha en affär. Snubbla och sätta sig på rumpan. Gillat en låt så mycket att man lyssnar på den fem gånger på raken. Längta efter en lugn hemmakväll men sedan bli rastlös när den väl infinner sig. Köpa något man inte behöver för att priset var så bra. Missa ett tåg. Glömma att dra ur sladden till strykjärnet. Slarva med tandtråden. Leta efter passet.

Lyckas sy någonting som faktiskt ser helt okej ut. Undra vad som egentligen är meningen med livet. Skriva ett mess men sedan radera det istället för att skicka iväg det. Tröttna på en kompis. Tröttna på en partner. Undra var veckan tog vägen. Vara jättesugen på ett dopp men sedan ångra sig för att det är lite för kallt. Välja en billigare rätt än vad man egentligen är sugen på för att inte verka girig när man blir bjuden. Sitta inne fast att solen skiner. Gå förbi någon som tigger om ett par kronor och sedan undra varför man inte skänkte ett par spänn. Fundera på att anmäla sig till någon kurs.

Hur många saker kryssade du av?