Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Susanna Dzamic

Dzamic: Årets julkapp är en insiktsmaskin

Foto: Leif R Jansson / TT

-Mamma? Vad blev årets julklapp?

- En råsaftcentrifug.

- Vad är det?

- En maskin som gör nyttiga drycker av äpple, ingefära och annat som man kan pressa.

- Åh en sådan vill jag ha!

- Vi har haft en i tre år.

Jag vill så gärna vara en person som har en stor korg full av alla möjliga (fräscha) frukter och annat som man kan pressa ner i råsaftcentrifugen som givetvis alltid står framme, ren och färdig att användas. När jag har besök så kan jag till exempel erbjuda antingen en shot med ingefära som stärker immunförsvaret eller en med chili som ökar förbränningen. Helt sjukt proffsigt! Du vet en sådan som varje morgon går in i sitt städade kök och börjar dagen med ett glas fullt av antioxidanter och annat som ger huden en magisk lyster.


Jag antar att det finns många anledningar till att min dotter inte vet att vi redan har årets julklapp.

Ja, just nu finns den inte ens hemma utan är utlånad. Jag blev väldigt glad när jag såg att en av mina vänner efterfrågade en sådan för ett köksexperiment tidigare i år. Och i går berättade en annan vän att hon tyckte att det var lite pinsamt att vara så synkad med sin samtid att hon dagen innan HUI tillkännagav årets julklapp hade ringt runt och försökt få tag på den centrifug som hade fått bäst i test och som till på köpet var den billigaste på marknaden. Tyvärr var den slut överallt och nu började det bli kris eftersom alla äpplen som skulle få sig en omgång började ruttna. Jag kunde än en gång vara till hjälp och min köksmaskin har nu en ny adress igen.

Jag tror inte på årets julklapp. Den är ingenting jämfört den absolut bästa hittills. Mössan (2003). Visst blev du ovanligt lättad det året till skillnad från din plånbok? I år stämmer HUI:s julklappskriterier inte alls överens med mina. Först och främst får den inte ta mer plats än en mössa. Den får inte kosta mer än en mössa och det ska vara någonting som man inte behöver vara rädd om. En mössa till exempel. Det är oxå bra om klappen inte är omständig att rengöra. Exakt! En mössa!


Om man nu ändå vill att nära och kära ska få i sig nyttigheterna så är det väl bättre att ge ett presentkort laddat med 800 kronor till första bästa juicebar i stället. Om en juice kostar 40 kronor så får kortinnehavaren säkert i sig 15 fler glas än om det finns en centrifug i köket.

Men vi hade kul ett tag.

Jag blev jätteglad när jag fick den. Jag studsade i väg och köpte frukt och grönt. Det går åt en hel del för att få fram ett glas så jag tog min 60-liters ryggsäck med mig för nu skulle jag bli den där hälsosamma personen med skimrande hy. Det var riktigt roligt att experimentera och allt smakade så fantastiskt hälsosamt.


Jag funderade till och med på att ta spillet och använda det som bas till vegetariska biffar. Men det blev inga vegetariska biffar och efter ett par dagar så blev det inga shots heller.

Jag orkade helt enkelt inte med det. Om man tar tiden det tar att bära hem frukt och grönt, plus den tid det tar att eventuellt skala och pressa ingredienserna och till slut rengöra maskinen, och jämför det med den tid det tar att svepa ett glas med egenpressad juice så blir valet lätt.

I bland får man inse sina begränsningar och acceptera att man är en person med mörka ringar under ögonen som börjar dagen med att diska upp gårdagens disk och slänga ner en halvrutten banan i en mixer tillsammans med frysta hallon som egentligen bör kokas innan användning.

Så var försiktig med vad du önskar dig. Årets julkapp är en insiktsmaskin.